Magyar Anna kontra Délmagyar: döntés elnapolva

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Nem született ítélet abban a sajtó-helyreigazítási perben, melyet Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke indított a Délmagyarország, a Délvilág és a Delmagyar.hu ellen. A Csongrád Megyei Bíróságon kedden két tanút hallgattak meg, s az alperes kérésére a bíró két újabb tanút idézett meg. A közgyűlés elnöke azért nyújtott be keresetet a médiumok ellen, mert álláspontja szerint azok valótlanul állították tényként, hogy szeptember 24-én a megyeházán megütötte Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt.

A sajtó-helyreigazítási per keddi első tárgyalásán Papp János bíró Bakos Andrást, a megyeházi incidensről szóló cikkek szerzőjét, illetve Szetey András főszerkesztőt hallgatta meg tanúként. A felperest csak az ügyvéd, Törőcsik Tamás képviselte.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke azért indította meg az eljárást a médiumokkal szemben, mert azok szeptember 25-én megjelent cikkükben többek között azt állították: Magyar Anna szeptember 24-én a megyeházán megütötte Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt, akinek segélykiáltásai kihallatszottak az irodából, a főjegyző szobája olyan volt, mint egy csatatér: a székek nem álltak a lábukon, kivéve azt, amelyiken a főjegyző asszony ült.

A keddi meghallgatás tárgyát elsősorban az képezte, milyen forrásokra, informátorokra és szemtanúkra alapozva gyűltek össze a szeptember 25-i írás információi, kaptak végső formát annak állításai.

A felperes bizonyítékként csatolta a per anyagához a közgyűlési elnök és a főjegyző által nemrégiben közösen, ügyvédeik jelenlétében aláírt nyilatkozatot, melyben részletesen tisztázzák a közöttük kirobbant vita körülményeit (többek között – mint a SZEGEDma.hu korábban megírta – azt, hogy semmiféle ütés nem történt, senki sem került a földre, az iroda nem alakult át csatatérré, s a főjegyző asszony sem kiabált segítségért), valamint öt szemtanú írásos nyilatkozatát is benyújtotta.

Az alperes – mely fenntartotta, hogy említett állításai megfelelnek a valóságnak – további tanúk meghallgatását indítványozta a bizonyítási eljárás keretében. A bíró végül két tanú – akik az ominózus cikk informátoraiként szerepelnek az ügyben – meghallgatását rendelte el egy következő ülésen, illetve az alperes kérésére kezdeményezte a Csonkáné Balda Ilona által vetetett látlelet másolatának becsatolását is. A bíró hozzátette: a hatályos jogszabályok értelmében – magántitokról lévén szó – ennek benyújtása, vagy a benyújtás megtagadása a főjegyző asszony személyiségi joga, egyéni döntése.

Előző sztori

Labdarúgás: szerdán újabb edzőmeccset játszik a Volán

Következő sztori

Bagdy Emőke: Gondok a pszichogalaxisban