Közelebb kerülhet egymáshoz Temes és Csongrád megye

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közös díszülést tart október 15-én, szerdán Csongrád megye és romániai testvérmegyéje, Temes közgyűlése. A képviselők közlekedési-infrastrukturális, turisztikai, valamint intézményi ügyekben kezdeményeznek párbeszédet. Az esemény lehetőséget biztosít arra, hogy a két állam az október 21-én éppen Szegeden tartandó közös kormányülésének figyelmét felhívja a térség kiemelt fontosságú kérdéseire.

A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Temes Megyei Tanács között több mint 15 éves múltja van a testvérmegyei együttműködésnek, de az utóbbi időszakban a kapcsolattartás intenzitásának csökkenése, lassulása volt megfigyelhető. A két megye együttműködésének meghatározó területe – az 1992-ben aláírt együttműködési megállapodás szerint – a települési, gazdasági, társadalmi és intézményi kapcsolatok erősítése – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t a Csongrád megyei sajtószolgálat.

Napirenden a Szeged-Temesvár közti vasútvonal

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése kapcsán számos problémára kell közös megoldást keresni. A két fél képviselői a szerdai ülésen – melyen természetesen Magyar Anna, Csongrád Megyei Közgyűlés, illetve Constantin Ostaficiuc, a Temes Megyei Tanács elnöke is részt vesz – napirendre veszik a a Szeged-Temesvár vasútvonal, illetve a magyarcsanádi híd helyreállítását. A Szeged-Temesvár vasútvonal Délkelet-Európa egyik legrégibb vonala volt – itt közlekedett egyebek mellet a híres Orient Express is –, átszelte a Bánátot, és közvetlen összeköttetést biztosított a térségnek mind a főváros, mind Erdély felé. A vasútvonal a második világháborút követően megszűnt, újjáélesztésére a 90-es évektől számos elképzelés született, többféle nyomvonalon. Csongrád és Temes megye képviselői tárgyalni fognak a vonal felújításáról, amely mellőzhetetlen láncszemét képezhetné a Constanta-Rijeka vasúti tengelynek.
Ezen vasútvonal nélkülözhetetlen része volt a Magyarcsanád melletti Maros-híd. Itt valójában két híd is állt, egy közúti és egy vasúti. Az előbbi – mely Szent Gellért nevét viselte – 1940-ben felrobbant, az utóbbit 1946-ban leszerelték. A két megye közös gyűlése alkalmával szó lesz a Szent Gellért híd újjáépítéséről.

Egymás rendezvényeit is népszerűsítenék

Napirenden lesz a turisztika is: a két önkormányzat közötti együttműködés első konkrét lépése lehet a mindkét megye számos településén szervezett, a másik ország polgárainak érdeklődésére is számot tartó rendezvények 2009. évi naptárának összeállítása a másik ország nyelvén, és annak mindenki számára hozzáférhetővé tétele a lehető legszélesebb körben: az önkormányzatok honlapjain. Tervbe veszik továbbá a két megye turisztikai értékeinek a másik ország nyelvén készült nyomtatott kiadványban való megjelentetését.
A két – igen sok intézményt fenntartó – önkormányzat intézményi szinten is szeretne együttműködni. Mind Temes, mind Csongrád megye önkormányzatának határozott szándéka, hogy támogasson olyan diákcseréket, pedagógiai szakmai eszmecseréket, amelyek egymás jobb megismerésén túl, a fiatalság számára is újfajta szemléletet közvetíthetnek. Szükségesnek látják tematikus tanulmányutak szervezését és lebonyolítását.
A párbeszédről beszámolót fognak nyújtani Magyarország és Románia 2008. október 21-én, Szegeden rendezendő közös kormányülése számára. A közös közgyűlés kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a kormányok részére iránymutatást nyújtson a két ország közötti együttműködési lehetőségekről.

Előző sztori

Íróportrék a Fekete Házban

Következő sztori

Újra kiásták a csatabárdot a stadionügyben?