Kiállítás és séta a királynapok emlékére Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

A Szegedet elpusztító 1879-es árvizet követő rekonstrukció után Ferenc József osztrák császár és magyar király az újjáépített városba látogatott, az 1883. október 14. és 16. között lezajlott királynapok emlékére kiállítás rendeztek a Somogyi-könyvtárban, szerdán és csütörtökön pedig sétákat szerveznek a Tisza-parti városban.

A király nyomában Szegeden című városnéző sétán azon épületeket járhatják végig az érdeklődők, melyeket Ferenc József is meglátogatott éppen 125 éve. A séták alkalmával felelevenítik az 1883-as királynapok eseményeit, bemutatják az épületek korabeli és mai funkcióját. A könyvtár munkatársai olyan érdekességekre is igyekeznek felhívni a résztvevők figyelmét a már jól ismert épületekben, melyek mellett a hétköznapok során csak elrohannak – közölte az MTI-vel Fodor Mónika, a Somogyi-könyvtár rendezvényekért felelős munkatársa.
A séta a könyvtár alagsori kiállítóterében berendezett kamaratárlat megtekintésével kezdődik. A kiállításon fényképek, korabeli beszámolók, dokumentumok segítségével mutatják be azt a négyéves újjáépítési munkát, amely Ferenc József az árvíz sújtotta Szegeden tett 1879. március 17-ei látogatását követően indult el. Ekkor hangzott el a császár híres mondta: “Szeged lesz, még pedig szebb lesz, mint volt”.
Az újjáépítés során lebontották a várat, elkészült a várost a Tiszától védő körtöltés, új, Szegedet a folyó fölött Újszegeddel összekötő híd épült, paloták, lakóházak, közintézmények, templomok nőttek ki a földből, melyek a mai napig meghatározzák a csongrádi megyeszékhely arculatát. Kiszélesítették az utcákat, és létrejött a város körutas, sugárutas szerkezete.

Látogatása során Ferenc József átadta számos iskola és a színház épületét – ez utóbbi tizennyolc hónap múlva leégett -, megnyitotta a Somogyi-könyvtárat, ellátogatott a kórházba, a fogházba, megtekintette az újjáépített törvényszéki- és postapalotát, valamint több templomot is.

Előző sztori

Személy- és vagyonvédelmi nyílt napot tartottak

Következő sztori

125 éve Szegedért: jubilál a színház