/

Kiállítás a diszkóbalesetek megelőzése érdekében

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

Diszkóbalesetek túlélőinek visszaemlékezései alapján ismerkedhetnek meg a látogatók egy kiállításon azzal, milyen események vezettek egy-egy közlekedési tragédiához; a Tiszta Fejjel a diszkóbalesetek ellen című tárlat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában nyílt hétfőn.

A kiállításon látható tablók szerint nehéz pontos statisztikát készíteni a diszkóbalesetekről, a becslések szerint azonban évente mintegy kétszáz ilyen eset történik Magyarországon.
A rendőrség azokat a péntek és szombat éjszaka bekövetkező baleseteket sorolja ebbe a kategóriába, amelyeknek főként tízen- és huszonévesek az áldozatai. A jellemzően sok súlyos sérülttel járó és gyakran halálesettel végződő baleseteknél a sofőr alkohol vagy kábítószer fogyasztását követően ült a volánhoz. A fiatalok útvonala egy-egy szórakozóhelyhez köthető, s a balesetek kialakulásában közrejátszik a túlzottan nagy sebesség is. A komolyabb sérülések oka emellett sokszor az is, hogy a sofőr és az utasok nem használják a biztonsági övet.
Tavaly a személyi sérüléssel járó balesetek 13,2 százalékában szerepet játszott az ittas vezetés. Lukács János dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány a megnyitón elmondta, hogy noha már hosszú hónapok óta az ittas vezetéssel kapcsolatban érvényben van a zéró tolerancia, a rendőröknek országosan naponta negyven, Csongrád megyében pedig három sofőr jogosítványát kell elvenniük, mert a szonda alkohol fogyasztását mutatja ki náluk.
A kiállítás megnyitóján a megyei rendőr-főkapitányság, az SZTE Hallgatói Önkormányzat és a szegedi Rotaract Club vezetői, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök aláírták a Chartát a Józan közlekedésért, amely szerint valamennyi rendelkezésre álló eszközzel küzdenek a tűrhetetlenné váló ittas vezetés ellen.

Előző sztori

Hétfő: még mindig ősz, még mindig fesztivál

Következő sztori

Női vízilabda: hibátlan rajt az OB I/B-ben