Kedd: romantika, fesztivál és protestáns ünnepek

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érdemes kimozdulni otthonról kedden délután és este. Lesz romantikus mesejáték, nosztalgiázhatunk régi nagy slágerekkel, fellapozhatjuk a Közéleti Kávéház évkönyvét. Ismerkedhetünk a fiatalok lelkivilágával, ha ellátogatunk a „pszichogalaxisba”, illetve a protestáns egyházak igehirdetéseit hallgathatjuk a Protestáns napokon.  A komolyzene kedvelőinek orgonahangversenyt kínál az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, és a moziba is érdemes beülni ma is az isteni Piaf kedvéért, no meg hátha kiderül végre, hogy hol az ördögben van Oszama bin-Laden?

Miklós Péter a Mindenszentekről és Halottak napjáról

„A szenvedő egyház és a diadalmas egyház. A Mindenszentek és a Halottak napja az egyházi hagyományban és a népi vallásosságban” címmel tart előadást Miklós Péter teológus, vallástörténész, muzeológus, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a SZEGEDma.hu szerzője október 28-án (kedden) 17 órától a Fidesz szegedi székházában (Victor Hugo u. 5.).

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel látnak!

Romantikus mesejáték az Alsóvárosi Kultúrházban

A Szegedi Egyetemi Színház az Alsóvárosi Kultúrházban kedden 16 órakor ismét bemutatja a Némá de Levente című romantikus mesejátékot felnőtteknek, egy részben. A darab Heltai Jenő vígjátéka nyomán készült.
Belépőjegy 700 Ft, diákigazolvánnyal 500 Ft

A Somogyi-könyvtár mai napja is mozgalmas

Ezúttal is egy napra három programot kínál a Somogyi-könyvtár.

Kedden 16.30-kor A pszichogalaxy üzenetei címmel a fiatal korosztály értékeiről, személyiség-jellemzőiről és problémáiról tart előadást Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és szupervízor. A rendezvényre elsősorban felnőtteket várnak, de fiatalokról fog szólni: a fiatal korosztály értékeiről, személyiségjellemzőiről és problémáiról. Szó lesz arról, hogy hogyan kezelheti a szakember a fiatalokat, a kamaszokat; illetve a családon belül hogyan oldják meg a problémákat.

17 órakor a Közéleti Kávéház vendégeskedik a Somogyi-könyvtárban.
A Közéleti Kávéházi Évkönyv bemutatóján a kiadó és a könyv szerkesztője beszélget.
Vendégek: Dr. Majzik István a Bába és Társa könyvkiadó ügyvezető igazgatója, Dr. Szondi Ildikó a Kávéházi estek szerkesztője.

A Gyermekkönyvtárban folytatódik a diavetítés óvodásoknak, kisiskolásoknak október 27-től 30-ig “Diaszüret” címmel, kedden 16 órakor, szerdán 10 órakor, csütörtökön pedig 16 órai kezdettel.

Édes kis félhomály a Budapest Bárban

Budapest Bár koncertet hallhatnak az érdeklődők az IH Rendezvényközpont Nagytermében kedden 19 órától. Egy kis édes félhomályban, Köszönöm, hogy imádott, Szívemben bomba van, Halálos tavasz – dalok a múltból, új hangokkal, BÁRhol, BÁRmikor és BÁRkinek…
Egy klasszikus magyar cigányzenekar kiváló muzsikusokkal, kitűnő és ismert, a popzene igényesebb területéről jövő énekes kedvencek, finom elektronika és régi magyar sláger, füstös, kávéházi hangulat. Egy történet első fejezete: generációk, műfajok és kultúrák találkozása. Lehet, hogy nem is olyan porosak ezek a dalok? Lehet, hogy egy újabb generáció fogja őket megtanulni?
A zenekar tagjai: Farkas Róbert, Frenk, Keleti András, Kiss Erzsi,  Kiss Tibi, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Ruttkai Bori, Szalóki Ági és Szűcs Krisztián.
Belépőjegy elővételben 2.400 Ft, a koncert napján 2.800 Ft

Protestáns napok – egész héten

A Protestáns napokat minden évben október utolsó hetében rendezik meg. A rendezvénysorozat utolsó, egyben legünnepélyesebb napja pedig október 31., a reformáció ünnepe. 1517-ben ezen a napon indult útjára Luther Márton jóvoltából Wittenbergből az egész művelt világban valóságos kulturális „földrengést” előidéző egyházreform, amely később a protestáns egyházak megszületéséhez vezetett. Az idei Protestáns napok programjában kedden este 6 órakor az Újszegedi Református Imaházban igét hirdet: Kübler János baptista lelkipásztor.

IV. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Csanádi László DLA orgonaestje, IV. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvénye, kedden19 órakor kezdődik a Szegedi Új Zsinagógában.
A műsorban olyan ismert és nagyszerű orgonaművek hallhatók, mint J. S. Bach: Esz-dúr Prelúdium és fúga BWV 552, T. Albinoni: Adagio, Liszt F.: Ad nos, ad salutarem undam.

Ma is jó filmek – aki még nem látta, itt az alkalom!

A Grand Caféban 17 órakor Piaf (La Môme) feliratos francia-angol-cseh film, (140 perc), rendező: Olivier Dahan. 19 órakor Párizs, szeretlek (Paris, je t’aime), feliratos, svájci-francia, 120 perces szkeccsfilm. 21 órától Az élet egy csoda, (Zivot je cudo), szerb-francia film, (149 perc), rendező: Emir Kusturica.

A Belvárosi mozi hétfői műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor és 20 órakor  Dan és a szerelem (amerikai film),17.45-kor a  Para (magyar film) látható. A Balázs Béla teremben 16.15-től és 20.45-től a Para című magyar, 18.30-tól a Jelenetek két házasságból című svéd-dán filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órától a Hol az ördögben van Oszama bin-Laden? című francia-amerikai dokumentumfilm, 18.15-től és 20.30-tól a Gengszterek fogadója című dán produkció látható.

Előző sztori

Jövő tavaszra megújul a Maty-éri olimpiai központ

Következő sztori

Miklós Péter a Mindenszentekről és Halottak napjáról