Kedd: csak kapkodjuk a fejünket

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bizony, több példányban kellene jönni-menni, hogy az összes nagyszerű programon ott lehessünk. Akármelyiket hagyjuk ki, biztosak lehetünk benne, hogy holnap sajnálni fogjuk. Ám ősz van, fesztivál, indul a sínbusz Szabadkára, koncerteket adnak, komolyakat és komolytalanokat, lesz Kaláka, és persze ne feledkezzünk el a 125 éves szegedi színjátszásról sem. És van, aki rég nem volt moziban, vagy végre egy jó bulira vágyik…

Egész nap Kultúrcsempész Sínbusz-fesztivál – Szeged-Szabadka

Kedden Szeged és Szabadka testvérvárosok között ismét közlekedik a múltból itt maradt, ezüstnyílnak vagy konzervdoboznak becézett sínbusz, a határ menti térség legendás, szimbolikus vasúti járgánya. Az ötven évesnél is öregebb, plüss és dízelszagú kaszni csempészek, melósok és diákok járata. Mind a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, mind a szegedi születésű Juhász Gyula első, emlékezetes, gyerekkori útja a másik városba vezetett, ugyanezen a vasúti vonalon. A régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek a sínbuszon és a városi rendezvényhelyszíneken irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális “kultúrcsempészeket”.

11:15 Gyülekező a szegedi Nagyállomás várótermében. A gyülekezőn és a sínbuszon az újvidéki Sinobusi Blues Band zenél.

12:00 Szeged – Szabadka, menetrend szerinti sínbusz-járat: irodalmi, zenés kavalkád.
Megafonos felolvasás Térey János, Grecsó Krisztián, Srdan Papic, Kiss László, Orcsik Roland, Kollár Árpád, Bosko Krstic, Kemény István részvételével.

15:00 Szabadkai irodalmi, várostörténeti és építészeti séta Bosko Krstic vezetésével.

Gyülekező a vasútállomás előtt.

18:00 Felolvasás és beszélgetés az aznapi kultúrsínbusz résztvevőivel Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban. Közreműködik az újvidéki Sinobusi Blues Band.
A sínbusz-programok a sínbuszon váltott menettérti jeggyel látogathatók (kb. 450 Ft vagy 150 DIN). Jegyfoglalás: 70/942-8312. A további szegedi, szabadkai programok látogatása díjtalan. Bővebb információ: www.reok.hu, www.grandcafe.szeged.hu oldalakon.

125 éves a Szegedi Nemzeti Színház – Gálahangverseny

A Nagyszínházban kedden 19 órától a Szegedi Nemzeti Színház  125. születésnapján a szegedi szimfonikusok gálahangversenyt adnak. Vezényel: Gyüdi Sándor.

És míg a Nagyszínházban ünnepelnek, a Kisszínházban ezúttal „az ünneplés elmarad”. A Mandragóra című előadást nem tartják meg. Az előadás pótlásáról, amelyre a Radnóti Miklós 2. bérlet volna érvényes, a színház későbbi időpontban gondoskodik.

Ismét megszólal Alsóvároson a „hangszerek királynője”

Az Alsóvárosi Ferences Templomban ( Mátyás tér) kedden 19 órakor Dr. Csanádi László orgonaművész hangversenyét hallhatják a zenekedvelők.

Műsoron: J. S. Bach: c-moll Passacaglia BWV 582 Vor deinen Thron tret ich hiermit BWV 668, A. Stradella: Pieta Signore, J. S. Bach: d-moll Toccata és fúga BWV 565, A. Vivaldi: Aria, Liszt F.: A-dúr Legenda (Assisi Szent Ferenc prédikációja a madaraknak), J. S. Bach: Air Th. Dubois: Toccata . Közreműködik: Sonnewend Enikő énekművész

Négy harsona a Kamarazenei Fesztiválon

A IX. Szegedi Kamarazenei Fesztivál rendezésében a ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben (Tisza Lajos krt. 79-81.) kedden 19 órakor a Four Bones Harsonakvartett koncertje. A kvartett tagjai: Magyar Péter, Villányi László, Halász Ágoston, Gyetvai Péter. A műsorban kortárs magyar és külföldi kamaraművek szólalnak meg.
A Four Bones Harsonakvartett 2002-ben alakult. Zeneakadémiát végzett tagjai igazi elkötelezettjei különleges hangszerüknek. Rendszeresen fellépnek a Múzeumok Éjszakája programjain, koncertet adtak a Szigeten, a Plein Art Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Söndörgő Fesztiválon, a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémián, a Francia Intézetben. Koncerteztek Ausztriában, Angliában, Németországban, meghívást kaptak a 2006-os birminghami harsonaverseny és -fesztivál döntőjébe.

Kaláka koncert!

A Kalákát mindenki ismeri, és a legtöbben szeretik is. Most ismét Szegeden lépnek fel. Hol? A Katolikus Ház Dísztermében (Dugonics tér 12.) Mikor? Kedden este 19 órakor.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Dalaikat régi és mai magyar (közöttük számos határainkon túl élő) és más nemzetiségű költők verseire írták. A Kossuth-díjjal és Prima Primissima címmel kitüntetett zenekar kezdetektől szívügyének tartja a magyar költők verseinek megzenésített előadását. A zenekar tagjai: Gryllus Vilmos (cselló, gitár, koboz, doromb), Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, brácsa, kalimba)
A koncertre ingyenes belépők kaphatók az SZTE Kulturális Irodában.

A zongoránál Faragó Márk

Faragó Márk 1976-ban született Szegeden. 1988-ban sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriuma hegedű-zeneszerzés előkészítő szakára. 1992-ben megnyerte a Szegedi Konzervatórium hegedűversenyét, majd megkezdte zongoratanulmányait a Lausanne-i Konzervatóriumban, ahol 1995-ben zongoraművészi diplomát szerzett. 1996-ban folytatta zenei képzését a Genfi Konzervatóriumban. 1997-től 2004-ig a Bécsi Zeneakadémia, majd pedig a Bécsi Prayner-Konzervatórium hallgatója volt.
1994-2000 között számos nemzetközi verseny díját nyerte el.

Kedden este hétkor hallhatják őt az SZTE Aulájában, (Dugonics tér 13). Műsoron: Grieg: Lírikus darabok, Franck: Preludium, korál és fúga, Ravel: Valses nobles et sentimentales, Ravel: Miroirs (Tükröződések), Noctuelles (Éjjeli lepkék), Oiseaux tristes (Szomorú madarak), Une barque sur l’océan (Bárka az óceánon), Alborada del gracioso (A bohóc hajnali szerenádja), La Vallée des cloches (Harangok völgye).

“Köp a Maci”, avagy retró mese a vásznon

Kedden este fél kilenckor visszamehetünk kissé az időben. A Millenniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) “Köp a Maci” címmel vetítőest. Az Artstab újra-bemutatkozása után kedvenc retró mesehőseinket látva ütögethetjük ritmusra a combunkat, vagy dobolhatunk a lábunkkal az elektronikus (triphop, nujazz, chill out) ritmusokra. Mindezeket hajdani mesék felolvasásával körítik. Filmrészleteket is nézhetünk. Dastardly and Muttley in Their Flying Machines, Wacky Races, Looney Tunes, Popeye, Mormogiék, Praclifalva lakói, Az elsüllyedt világok, Frakk, a macskák réme, Maya, a méhecske, Pampalini, A kis vakond, Rumcájsz, Magyar népmesék és egyebek. A lejátszónál: Mikereem (Rádió Mi-Eklektik), vetít: Lee-Der. Felolvasnak: Lázár Bence András, Varga Norbert, Gera Csilla, Erlauer Balázs és a többiek.

Két rendezvény gyermekeknek, ahová a felnőtteket is várják

A Százszorszép Gyermekházban (Kálvin tér 6.) kedden délelőtt 10 órakor zenés mesejáték a Radó Vilmos Színház előadásában Az ördög három aranyhajszála címmel. Az előadásra a Kököjszi bérlet érvényes.

Kövér Béla Bábszínház kedd délelőtt 10-től kezdődő előadásán ismét Muf, a kisegér és a törött lábú porcelánbalerina érzelmes történetét láthatják Napsugár címmel Szendi bérlet tulajdonosai – és persze azok is, akiknek jut még hely a nézőtéren.

50 éves a Ludové noviny

Ünnepel a Szegedi Szlovákok Egyesülete kedd délután 17 órakor. A szlovák hetilap a Ludové noviny 50 éves jubileumát ülik a Nemzetiségek Házában (Osztrovszky u. 6.)
Ha van kedve, ünnepeljen velük!

Filozófia – mint lét-elem – elmélkedés és önismeret

A pszichológiai gyakorlatokkal gazdagított, 17 részes filozófiai és önismereti tanfolyam első előadása kedden 19 órakor kezdődik az Új Akropolisz Kulturális Egyesület (Juhász Gyula u. 36.) termében, Filozófia – mint lét-elem címmel. Az előadó: Dr. Havasi Mónika. A nyitóelőadás ingyenes.

Bűn? Másnak, és ha kiderül. Bűnözés Magyarországon

Mostanában egyre többet beszélünk róla. Mert van, mert muszáj, és mert együtt kell élnünk vele. Vagy mégsem? Tán tehetünk valamit? Dr. Németh Zsolt rendőr ezredes, a Rendőrtiszti Főiskola tanára kedden 17 órakor tart előadást a témáról Bűn? Másnak, és ha kiderül. Bűnözés Magyarországon címmel SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti Társalgójában. Beszélgetőtársa Szántó Armand joghallgató. A Közéleti Kávéház rendezvényének háziasszonya Donka Petra joghallgató.
Mikor voltak utoljára moziban? Rég? Pedig kedden is jó filmeket láthatnak!

A Grand Caféban kedden 17 órától Bollók Csaba híres filmje, az Iszka utazása van műsoron, 19 órától Lakatos Róbert 2008-ban készült Bahrtalo! (Jó szerencsét!) című filmjét vetítik, 21 órától a Transylvania című francia filmet láthatják. A rendező: Tony Gatlif.

A Belvárosi Mozi keddi műsora : a Zsigmond Vilmos teremben 15.30-tól és 17.45-től  A házinyuszi című amerikai produkciót láthatják, este nyolckor pedig A nyomozó. A Balázs Béla terem műsorán délután 16.15-től Világmegváltók-sorozat, 18.30-tól A nyomozó, 20.45-kor a Szerelem magyarázat nélkül című dán filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órakor és este fél kilenckor Az ajánlat című ausztrál-angol, 18.15-től pedig a Fél Nelson című amerikai filmet nézhetik meg.

Délután  – futás!

A SZTE ÁOK Oktatási Épületénél (Dóm tér 13.) indul kedden 17 órakor a Dóm tér futás, amely  a Szent-Györgyi Hallgatói Napok programja. A lusták magukra vessenek, ha lemaradnak!

Szegeden is Dumaszínház

Itt a Dumaszínház! Jöjjenek nevetni a JATE Klubba kedd este 19 órakor. Fellép: Badár Sándor és Dombóvári István. Belépőjegy 1200 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft.

Mindennap buli? Kedden is buli!

Jamie Winchester és Hrutka Róbert koncert a SZOTE Klubban kedd este 21 órakor.
Utána TTK-s Buli Novákkal és Vodka+Burn italakció 1=2!

Pia féláron? Ezt nem hagyhatjuk ki!

Mint látjuk, kedden sem kell otthon unatkoznunk. Csak győzzük!

Előző sztori

Női vízilabda: hibátlan rajt az OB I/B-ben

Következő sztori

Van kiút a válságból!