Szórakozás

Füvészkerti séta: növények Mátyás király kertjéből

Füvészkerti séta: növények Mátyás király kertjéből

2008. október 1., szerda
Füvészkerti séta: növények Mátyás király kertjéből

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

Megismerkedhetnek Mátyás király kedvenc növényeivel, és a reneszánsz kertkultúrából is némi ízelítőt kaphatnak azok, akik október végéig ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe. A füvészkerti séta a ma kezdődő 13. Őszi Kulturális Fesztivál és a Reneszánsz Év egyik rendezvénye.

A szigorúan megkomponált, változatos növényformákat és egzotikus növényeket felvonultató kertek berendezése a reneszánsz ember életében fontos szerepet játszott – mondta

Németh Anikó,

az arborétum munkatársa. Ezekben a főúri kertekben a geometrikus formák voltak a meghatározóak, így általában olyan növényeket ültettek, amelyek eleve mértani formájúak voltak vagy jól tűrték az alakítást, nyírást. A leírások szerint a különböző cserjékből – például a bukszusokból – szinte szobrokat faragtak. A kertekből azonban a valódi szobrok sem hiányoztak: díszes virágtartók, csobogók pompáztak a sétautak mentén. Németh Anikó szerint kedvelt növény volt a ciprus, a borostyán, a babér, a citromfa, a tiszafa, és itáliai hatásra ekkor jelent meg a magyarországi kertekben a levendula is – tette hozzá. Az egyetemi füvészkertben ezt a hangulatot próbálják megidézni. A rózsakertben szobrokat helyeztek el, a látogatók belépéskor egy térképet kapnak, amelyen bejelölik, merre találják meg a 17,5 hektáros arborétumban a reneszánsz korában is kedvelt növényeket. A séta végén a látogatóknak néhány, a növényekkel kapcsolatos egyszerű kérdésre kell válaszolniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.