Füvészkerti séta: növények Mátyás király kertjéből

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor – SZEGEDma

Megismerkedhetnek Mátyás király kedvenc növényeivel, és a reneszánsz kertkultúrából is némi ízelítőt kaphatnak azok, akik október végéig ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe. A füvészkerti séta a ma kezdődő 13. Őszi Kulturális Fesztivál és a Reneszánsz Év egyik rendezvénye.

A szigorúan megkomponált, változatos növényformákat és egzotikus növényeket felvonultató kertek berendezése a reneszánsz ember életében fontos szerepet játszott – mondta Németh Anikó, az arborétum munkatársa.
Ezekben a főúri kertekben a geometrikus formák voltak a meghatározóak, így általában olyan növényeket ültettek, amelyek eleve mértani formájúak voltak vagy jól tűrték az alakítást, nyírást. A leírások szerint a különböző cserjékből – például a bukszusokból – szinte szobrokat faragtak. A kertekből azonban a valódi szobrok sem hiányoztak: díszes virágtartók, csobogók pompáztak a sétautak mentén.
Németh Anikó szerint kedvelt növény volt a ciprus, a borostyán, a babér, a citromfa, a tiszafa, és itáliai hatásra ekkor jelent meg a magyarországi kertekben a levendula is – tette hozzá.
Az egyetemi füvészkertben ezt a hangulatot próbálják megidézni. A rózsakertben szobrokat helyeztek el, a látogatók belépéskor egy térképet kapnak, amelyen bejelölik, merre találják meg a 17,5 hektáros arborétumban a reneszánsz korában is kedvelt növényeket. A séta végén a látogatóknak néhány, a növényekkel kapcsolatos egyszerű kérdésre kell válaszolniuk.

Default thumbnail
Előző sztori

Városi gyurmajáték a Mars téri pavilonokkal

Következő sztori

Kézilabda: túlélné a halálcsoportot a Pick Szeged

Legutóbbi hasonló cikkek