Bulvár

Citrom és alma: a madáchosok a biztonságért

Citrom és alma: a madáchosok a biztonságért

2008. október 10., péntek
Citrom és alma: a madáchosok a biztonságért

Fotók: Gémes Sándor

Pénteken ismét citrom-alma akciót tartottak Szegeden. A közlekedésbiztonsági program keretében az I. kórház Kossuth Lajos sugárúti épülete előtt a Madách Imre Általános Iskola I. A osztályos tanulói osztottak - rendőri segítséggel - almát azoknak az autósoknak, akik mindenben megfeleltek a szabályos közlekedés követelményeinek, míg - helyszíni bírság helyett - citromot a vétkezőknek.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett országos akció szegedi állomásának szervezői a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Generali-Providencia Biztosító Zrt. voltak. A Kossuth Lajos sugárúton ezúttal a Madách Imre Általános Iskola I. A osztályának 29, sárga pólóba öltözött kisdiákja -

Hudák Katalin

osztályfőnök vezetésével - "felügyelte" a közlekedési rendet.

Vad Róbert

százados, rendőrségi sajtószóvivő a SZEGEDma.hu-nak elmondta, az immár hagyományosnak tekinthető akció keretében most nem a sebességet mérték, hanem az úgynevezett passzív biztonság követelményeinek betartatására összpontosítottak. Arra figyeltek tehát, be vannak-e a kötve a biztonsági övek, megfelelően rögzített-e a gyerekülés, jól működik-e a világítás, illetve rendben vannak-e az autó papírjai. Magyarországon - tájékoztatott a szóvivő - évente 1100-1300 halálos baleset történik. Csongrád megyében idén eddig több mint 500 balesetet jegyeztek föl, ezek közül 265 kötődött gépjárművzetőkhöz, s a szerencsétlenségekben több mint 30-an lelték halálukat. Vad Róbert szerint azért különösen fontos a biztonsági előírások követése, mert a sok életet menthetne meg a becsatolt biztonsági öv - a felmérések azt mutatják, a vezetők mintegy kétharmada nem vesz komolyan ezt a szabályt. Hudák Katalin büszkén beszélt róla, hogy a szegedi iskolák közül az idén őket jelölték ki a programban való részvételre. "A Madáchban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden tanulónk elsajátítsa a helyes közlekedési ismereteket. Csütörtökön Vad Róbert felkészítést tartott az elsősöknek, ma pedig élőben tapasztalhattuk meg, amiről tegnap hallottunk. A gyerekek mindkét nap ügyesek voltak, jól oldották meg a közlekedési szituációkat, illetve az úton is talpraesetten viselkedtek. Bízom benne, hogy felnőttként tökéletesen, toleránsan fognak majd közlekedni" - fejtette ki az osztályfőnök.

A Generalit mások mellett

Horváth Ákos

üzletkötő képviselte a Kossuth sugárúton. A biztosító munkatársai hozták magukkal az alma- és citrommuníciót, illetve pólókat, a megállított gépkocsivezetőknek pedig nedvességszívó szivaccsal, Magyarország autóstérképével és egy nyereményjáték-kérdőívvel kedveskedtek. Horváth Ákos portálunk kérdésére elmondta, cége számára - profiljából adódóan - elsődleges a biztonság, a közlekedésben is - nemrég éppen ők adták át a Szőregi úti sebességmérőt, de egyéb kezdeményezéseik is vannak. Ami pedig a pénteki akciót illeti, az alma szerencsére sokkal jobban fogyott, mint a citrom. Bízzunk benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló programok előbb-utóbb változást hoznak a magyar közlekedési kultúrában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.