A Mars téri kereskedők ügye folytatódik…

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az újságíró nem kívánatos a tájékoztató fórumon?

Fotók: Gémes Sándor

Tájékoztató fórumra hívta össze csütörtökön a Szegedi Vásár és Piac Kft. azokat a kereskedőket, akik érintettek lehetnek a Mars tér beruházásának záró, utolsó szakaszának megvalósításában.
E sorok írója is tudósítani szeretett volna az eseményről, de az U csarnok hátsó bejáratánál álló, inkább kidobófiúkra, mint kereskedőkre hasonlító társaság megakadályozta ebben…

Először az újságíró-igazolványomat követelték, majd amikor elmondtam, hogy nem minden újságíró kötelezően MUOSZ-tag is, megelégedtek egy megbízási szerződéssel. Mi tagadás, ilyen sem volt nálam. Szó szót követett, végül a jelenléti ívet kezelő hölgy mégis elém tolta a papírt: ide a név, ide meg az általam képviselt médium írandó. Közben mentek a telefonok, nyilvánvalóan nem számítottak a sajtó jelenlétére/érdeklődésére. Hallom, az egyik úr éppen Pusztai Lajossal, a kft. ügyvezető igazgatójával tárgyal, bemehet-e a firkász vagy sem. Ezúttal nem, így a tag, majd rendeznek egy másik fórumot, amelyre meghívják a média képviselőit is. Sajnálják, miközben a nevemet is törlik a jelenléti ívről.

Fejlesztés közpénzekből: a nyilvánosság kizárva?

„Megdöbbentő számomra az eljárás” – kommentálja az eseményeket Kohári Nándor (képünkön) fideszes önkormányzati képviselő, a téma kiváló ismerője, aki több alkalommal is interpellált a közgyűlésen a Mars téri kereskedők ügyében –, „hiszen 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cég által, kizárólag közpénzen megvalósítandó fejlesztésekről van szó. Joggal vetődik fel ilyenkor a kérdés, mire fel ez a titkolózás, mi az, amiről a nyilvánosság, az emberek nem értesülhetnek, amit el kell titkolni előlük. Úgy tudjuk, a kft. első körben azokat a kereskedőket hívta meg a nem zártkörű fórumra, akik a beruházás kapcsán érintettek lehetnek, szigorúan azzal a kitétellel, hogy akik a kft.-vel bármilyen peres viszonyban állnak, azoknak a jelenléte nem kívánatos.”
Érdekes és nyilván „véletlen” egybeesés: a fórummal azonos időpontban zajlott a Mars téri kereskedők kontra város bírósági tárgyalás.
E sorok írója nem volt érintett, mégis kívül rekedt.

tuti

Előző sztori

Klebelsberg nyomdokain?

Következő sztori

Több száz milliós adócsalás részeseit ítélték el Szegeden