Közélet

A francia testvérmegye küldöttsége járt a megyeházán

A francia testvérmegye küldöttsége járt a megyeházán

2008. október 16., csütörtök
A francia testvérmegye küldöttsége járt a megyeházán

Fotó: Gémes Sándor

Szerdán a romániai testvérmegye, Temes közgyűlésével tartott együttes ülést a Csongrád Megyei Közgyűlés, csütörtökön pedig a franciaországi testvérmegye, Finistére küldöttsége látogatott a megyeházára. A delegáció vendégeskedésének célja a kutatás, az innováció, a gazdaság és a turizmus területén történő együttműködés elősegítése volt.

Magyar Anna,

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: hosszú idő óta léteznek komoly kapcsolatok Csongrád és Finistére között, melyek konkrét lépések sorozatában realizálódnak. Így például folyamatos a diákcsere a két fél között. A továbbiakban a turizmus, a beruházások ösztönzése, valamint az uniós forrásokra való együttes pályázás terén erősítenék az együttműködést.

Michael Quernez,

Finistére alelnöke úgy fogalmazott, megyéje számára kiemelten fontos az Európa, azon belül is Magyarország felé történő intenzív nyitás. Csongrád megyével 1991 óta léteznek kapcsolatok, 1996-ban közös egyezményt írt alá a magyar és a francia fél. Mint mondta, azért Csongrádot választották testvérmegyéül, hiszen a két vidék között sok a hasonlóság: mindkét helyen jellemző például a földművelés, az élelmiszeripar és a biotechnológia dominanciája. A kutatásban és az oktatásban is rengeteg közös pont található: Finistére megyében kiváló felsőoktatási intézmények és kutatóközpontok működnek, míg a Szegedi Tudományegyetem neve szintén jól cseng az egész világban. Nem véletlen, hogy a mostani látogatás a kutatás és az innováció hetéhez kapcsolódott, s a francia küldöttségben nagy számban képviseltették magukat kutatók és egyetemi oktatók. Az alelnök kijelentette: a további együttműködés során a fő céljuk Finistére megye vállalkozásainak az itteni, illetve a Csongrád megyei vállalkozásoknak az ottani piacokra segítése. Kapcsolódási pontokat lát továbbá a szociális ellátásban és a turizmusban is, s gyakornoki és közalkalmazotti csereprogram elindítására tett javaslatot. A látogatást szakmai programok kísérték, a külföldi előadók mellett többek között a Csongrád Megyei Agrárkamara, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai, az élelmiszeripar, illetőleg az alternatív energiaszektor képviselőinek részvételével. Magyar és francia szaktekintélyek részvételével kerekasztal-beszélgetések zajlottak az élelmiszeriparról, a csomagolóiparról; illetve az alternatív és a megújuló energiaforrásokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.