Kultúra

Világszám Szegeden: 25 fénygép ha beindul...

Világszám Szegeden: 25 fénygép ha beindul...

2008. szeptember 10., szerda
Világszám Szegeden: 25 fénygép ha beindul...

Fotók: Gémes Sándor

Szerdán este Szegeden a VII. Nemzetközi Szuper 8mm Fesztivál "nulladik" napján különös, de világraszóló kísérlet tanúi lehettünk. Jelentjük, a világrekord-beállítás eredménnyel járt, az egyszerre vetítő gépek számát huszonötre sikerült növelni. A vállalás annyira egyedi, hogy be sem kell jelenteni sehol, hiszen a világ 8 milliméteresei tudnak egymásról, figyelik egymást. Ezért sem volt "nyolc", összejön-e, s ha igen, hogyan a produkció.

A "Planetárium" cím alatt futó harmincperces megmozdulásnak, pontosabban "FényGép" installációnak a régi zsinagóga adott otthont, ahol egy kétszintes állványzatra építették rá a huszonöt nyolc milliméteres vetítőt. Ez az önmagában is érdekes, sejtelmesen derített műtárgy kapott némi projektoros átvilágítást, lézeres vibrálást, hogy

DJ Megyeri

akusztikus varázslatai közepette a feketében settenkedő technikusok sorra működésbe helyezzék az orsóikat lassan pörgető ósdi masinákat. Tevékenységük nyomán a hajlatokkal áttördelt szentély falainak különböző pontjain egymást követően jelentek meg színesen, feketén és fehéren mindenfajta emlékképek. Megelevenedtek, egymást fedték kirándulások, visszaköszöntek a harmincas és a hatvanas évek, kiállítások, külföldi utazások, bácsik és nénik, szigetes kalandok, családi összejövetelek, a gyerekkor, mindenfajta old-timerek, hogy ne soroljam tovább. (Tetszett volna nem lemaradni e remek beszabott mozivarázsról!) Úgy alakult, hogy a szemlélőben felmerült - a "mi jöhet még" kérdését firtatva -, hogy biztosan most jönnek a fehér ruhás emberek. És ahogy ez várható volt, meg is jelentek, szigorúan mérték be a kísérlet minden momentumát, ahogy illik, még szupernyolcas felvételt is készítettek... Az bizonyos, hogy az imitált laboratóriumi körülmények között tesztalanyokká, beavatottakká váltunk. Megfigyelhettük egy rekordkísérlet szépen koreografált mibenlétét.

Az idő múltával - ennyi, s nem több fért az orsókra tekert világképekből - a vetítőket, még mielőtt kifutott volna belőlük a keskenyfilm, megfosztották fényeiktől. A celluloid nem szakadt, nem éget be, nem füstölt el. Ilyen sem volt még e planétán, nemhogy Szegeden, a "szupernyolc" fesztiválon. Tegyük hozzá az előző rekordot is ugyanez az alkotógárda tartja: két éve huszonhárom géppel vetíttetek. Tavaly nyílt színi kísértetüket elmosta az eső, ezért választottak most fedett helyet maguknak. A zsinagóga falait, mint egy nagy vetítőfelületet, most jól megtöltöttek mindenfajta mozgóképekkel. A

VII. Nemzetközi Szuper 8mm Fesztivál

csütörtökön délután hat órakor nyitja meg kapuit a Belvárosi mozi aulájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.