Üzemorvosi ellátás: vége a jogellenes állapotoknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A megye megszüntette a korábbi jogellenes állapotot, megoldódott az üzemorvosi ellátás. Csongrád Megye Önkormányzata megnyugtatóan rendezte a megyei dolgozók üzemorvosi ellátását, jelenleg nincs ellátás nélküli dolgozója – tájékoztat a Csongrád Megyei Önkormányzat közleménye.

Mint ismeretes, a közgyűlés előző ülésén vetődött fel a foglalkozás-egyészségügyi szolgáltatás témája. Napirendre tűzését az átláthatóság, az egyenletes szakmai színvonal és a gazdaságos feladatellátás indokolta. Az augusztusi döntéssel a korábbi vezetéstől örökölt kaotikus állapotok megszüntetésére, valamint a jogszabályi változások miatt szükségszerű szerződésmódosításokra nyílt lehetőség oly módon, hogy a szerződő felek számára tiszta helyzetet teremtett: a kötelező szolgáltatást helyben központosított közbeszerzési körben biztosítja hosszú távon az önkormányzat. Csongrád megye ezzel a határozatával is azt a törekvését hangsúlyozza, hogy az egészségügyben, jelen esetben, az üzemorvosi ellátásban kialakult anomáliák helyett rendet tegyen.
Így azoknak a visszásságoknak a felszámolását is célul tűzte ki, amelyekre az ez év májusában végzett belső ellenőrzési vizsgálat is rávilágított: szerződés nélküli ellátás, nem megfelelő nyilvántartás, különböző szakmai tartalom és árak jellemezték a foglalkozás-egészségügy terén a korábbi gyakorlatot.

A közbeszerzés lebonyolításáig tartó átmeneti időszakra kötött szerződésekkel kapcsolatban – amely a legutóbbi közgyűlésen került a szocialista frakció érdeklődésének középpontjába – Magyar Anna elnök asszony levélben fogalmazta meg kérdéseit a hivatalt vezető főjegyzőnek, aki belső ellenőri vizsgálatot indított. Az ellenőrzés elsősorban annak kiderítésére irányult, terheli-e a hivatal munkatársait felelősség azok létrejöttével kapcsolatban. A vizsgálat még nem zárult le, de a feltehetően szabálytalanul kötött szerződéseket a felek azonnal megszüntették. Ilyen megállapodást kötni ugyanis a jogszabályok értelmében csak az elnöknek van joga, az intézményvezetőknek nincs.

A helyzet megoldása két intézkedést kívánt: a korábban jogszerűen kötött szerződések felülvizsgálata megtörtént, azok továbbra is hatályosak. Ahol a szerződések lejártak, két saját egészségügyi intézményével, a makói és a szentesi kórházzal láttatja el a feladatot a megye hivatala az év végéig terjedő rövid időszakban. A gyors lépéssel újabb olyan helyzetet számolt fel, amely a korábbi rendszer átláthatatlan volta miatt alakult ki.

A pénzügyi bizottság elnöke, Csőke Attila és az egészségügyi bizottság alelnöke, dr. Bánfi Tamás azáltal, hogy lemondtak tisztségükről, kifejezték személyes felelősségvállalásukat a júniusban kötött szerződések létrejötte miatt.

Az üzemorvosi ellátás, amely évek óta a rendezetlen kérdések közé tartozott, ezzel a Csongrád megyei önkormányzat dolgozói esetében nyugvóponthoz érkezett.
A megye vezetése továbbra is kitart korábbi elhatározása mellett, amely 2009. január 1-től a központosított közbeszerzést tartja a végleges, áttekinthető és objektíven értékelhető megoldásnak ezen a területen a korábban kialakult heterogén gyakorlat feloldására. A közbeszerzési eljárás lebonyolítását most készítik elő a hivatal munkatársai.

Ezzel a megye vezetése az ügyet lezártnak tekinti – szól a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény.

Előző sztori

Hétköznapi démonok

Következő sztori

Az állami tulajdon védelmét ígérte Semjén Zsolt Szegeden