13 évet kapott a barátnőjét megölő egykori börtönőr

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte barátnője megöléséért a volt szegedi börtönőrt kedden első fokon a Csongrád Megyei Bíróság. A bíróság emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a 28 éves férfit, aki a minősítés szerint különös kegyetlenséggel követte el a bűncselekményt.

F. Roland 2003 októberétől a büntetés-végrehajtásnál dolgozott, törzsőrmesteri rangban körletfelügyelői feladatokat látott el a Szegedi Fegyház és Börtönben.
Az ítélet szerint a férfi 2007. augusztus 6-án elment barátnőjéhez, akivel 2002-ben ismerkedett meg, és 2004 vége óta élt együtt, de egy hónappal korábban elköltözött tőle. A lány lakásában vacsorát készített, beszélgettek. A férfi azt gyanította, hogy különélésük során a lány kapcsolatot létesített egy szomszéd lépcsőházban élő közös barátjukkal, ám ezt mindkét érintett tagadta.
Az étkezés után a vádlott a konyhában magához vett egy 16 centiméteres pengéjű konyhakést, egy pólóval letakarta, s azt követően, hogy a lány távozásra kérte, harmincnégyszer megszúrta és megvágta őt. A sérülések érintették a szívet, a tüdőt, a nyakat, azok közül tizenhárom önmagában is halálos lett volna. A férfi letakarta a holtestet, és távozott a lakásból.
A vádlottat augusztus 11-én éjszaka fogták el Csongrádon, egy ifjúsági szálláson. A férfi a menekülés során többször öngyilkosságot kísérelt meg.
F. Roland a márciusban kezdődött per során bűnösnek vallotta magát. Mint mondta, megbánta tettét, amelynek elkövetésére azonban nem emlékszik.
Joó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette: a vádlottat megvizsgáló elmeszakértők egyetértettek abban, hogy a férfinál megállapítható személyiségzavar. A bíróság a szakértői véleményeket, az eset előzményeit és a vádlott cselekedeteit mérlegelve megállapította, hogy a tett elkövetésekor a férfi enyhe fokban volt korlátozott.
Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Előző sztori

Kedd: beszélgetések, fotók és röplabda

Következő sztori

Bűnbak a múzeum előtt