Egyetem

Stressztűrő kukoricahibridekre van szükség - konferencia

Stressztűrő kukoricahibridekre van szükség - konferencia

2008. szeptember 2., kedd
Stressztűrő kukoricahibridekre van szükség - konferencia

Az eredményes kukoricatermesztéshez stressztűrő kukoricahibridekre és az időjárási viszontagságokat ellensúlyozó agrotechnikai megoldásokra van szükség - közölte Virágné Pintér Gabriella, a szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. (GK Kht.) kereskedelmi vezetője a cég szakmai napján és országos fajtabemutatóján kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.

Változó éghajlati viszonyok között olyan kukoricahibrideket kell termeszteni, amelyek a csökkenő csapadékmennyiség és a magas nappali hőmérséklet mellett is képesek elfogadható termést adni - mondta a szakember. Az elmúlt időszakban az aszályos években a kukorica átlagtermése 4,31 tonna volt hektáronként, mintegy 30 százalékkal maradt el a csapadék szempontjából átlagos esztendők termésétől. A csapadékosabb években a hektáronként termés 7,28 tonna volt, ez csupán 15 százalékkal haladta meg az átlagos évek eredményét - tudatta

Virágné Pintér Gabriella

. A kereskedelmi vezető elmondta, a GK Kht. 17 - kifejezetten a Kárpát-medence adottságaihoz illeszkedő - kukoricahibridet kínál a termesztőknek, ezek közül 5 bioetanol-gyártásra is kimondottan alkalmas. A cég az idén a hazai piacon 60 százalékkal növelte a kukorica vetőmag értékesítését, az exportértékesítést pedig sikerült megdupláznia. A GK Kht. a külpiacokon elsősorban Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában értékesít kukorica-vetőmagot - mondta Virágné Pintér Gabriella. Hozzátette: az értékesítés összbevételét 200-240 millió forinttal sikerült növelni.

Szakál Sándor

, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Csongrád megyei igazgatóhelyettese elmondta, a Dél-Alföldön a csapadékmennyiség augusztusig az éves átlag, 370 milliméter körül alakult, eloszlása azonban rendkívül egyenetlen volt, az elmúlt másfél hónapban szinte nem esett eső, és sok volt a rendkívül meleg napok száma is. Csongrád megyében az őszi búza termésátlaga 5 tonna volt hektáronként, az őszi árpából 4,75 tonnát takarítottak be hektáronként. A termésbecslések szerint a kukorica termésátlaga várhatóan meghaladja a 6 tonnát hektáronként - közölte a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.