Stressztűrő kukoricahibridekre van szükség – konferencia

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az eredményes kukoricatermesztéshez stressztűrő kukoricahibridekre és az időjárási viszontagságokat ellensúlyozó agrotechnikai megoldásokra van szükség – közölte Virágné Pintér Gabriella, a szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. (GK Kht.) kereskedelmi vezetője a cég szakmai napján és országos fajtabemutatóján kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.

Változó éghajlati viszonyok között olyan kukoricahibrideket kell termeszteni, amelyek a csökkenő csapadékmennyiség és a magas nappali hőmérséklet mellett is képesek elfogadható termést adni – mondta a szakember.
Az elmúlt időszakban az aszályos években a kukorica átlagtermése 4,31 tonna volt hektáronként, mintegy 30 százalékkal maradt el a csapadék szempontjából átlagos esztendők termésétől. A csapadékosabb években a hektáronként termés 7,28 tonna volt, ez csupán 15 százalékkal haladta meg az átlagos évek eredményét – tudatta Virágné Pintér Gabriella.
A kereskedelmi vezető elmondta, a GK Kht. 17 – kifejezetten a Kárpát-medence adottságaihoz illeszkedő – kukoricahibridet kínál a termesztőknek, ezek közül 5 bioetanol-gyártásra is kimondottan alkalmas.
A cég az idén a hazai piacon 60 százalékkal növelte a kukorica vetőmag értékesítését, az exportértékesítést pedig sikerült megdupláznia. A GK Kht. a külpiacokon elsősorban Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában értékesít kukorica-vetőmagot – mondta Virágné Pintér Gabriella. Hozzátette: az értékesítés összbevételét 200-240 millió forinttal sikerült növelni.
Szakál Sándor, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Csongrád megyei igazgatóhelyettese elmondta, a Dél-Alföldön a csapadékmennyiség augusztusig az éves átlag, 370 milliméter körül alakult, eloszlása azonban rendkívül egyenetlen volt, az elmúlt másfél hónapban szinte nem esett eső, és sok volt a rendkívül meleg napok száma is.
Csongrád megyében az őszi búza termésátlaga 5 tonna volt hektáronként, az őszi árpából 4,75 tonnát takarítottak be hektáronként. A termésbecslések szerint a kukorica termésátlaga várhatóan meghaladja a 6 tonnát hektáronként – közölte a szakember.

Default thumbnail
Előző sztori

Ülőröplabda-torna lesz a Topolyán

Default thumbnail
Következő sztori

Gahwagi Nebil rosszul lett az edzésen

Legutóbbi hasonló cikkek