Moziajánló: téboly – tarantinósan és másképp

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tekintve, hogy ilyen vacak időnk van, mindenkinek ajánlom a figyelmébe a szegedi mozikínálatot, még akkor is, ha már a vetített filmek nagy részét láthattuk, vagy olyan érzésünk támadhat, hogy ezt vagy azt már láttuk valahol, de a széles vászon azért mégiscsak széles vászon.

Kezdetnek mindjárt itt van két mozi, mely akár egyben is fogyasztható: Robert Rodriguez “Terrorbolygója” és Quentin Tarantino “Halálbiztosa”. Tarantino nem okoz csalódást, mi több… Dögös zenék, párbeszédek, csajok és persze vér, erőszak, kocsik. Nem egy angol lányregény, de grammra hozza a “slasher” műfaji sajátosságait, persze másképp, mint azt unásig megszokhattuk. Fogyasztásukhoz jó adag irónia szükségeltetik: a terrorbolygóban meg van egy igazi géppuskalábú táncosnő. Mit mondjak: aki nem mániákus, akár ki is hagyhatja eme remekművet, de a Halálbiztosnál nincs biztosabb. Szerdáig a Grand Café mozijának műsorán.

Terrorból és horrorból persze van más fajta is, a hétköznapibb, melynek mibenlétét mi Balkán-közeliségünkből akár jól is ismerhetünk. Szintén két film van terítéken, macedón színekben. Mindkettő eljutott Cannes-ig. Milko Mancsevszki – annak idején – már meglepett minket egy feledhetetlen alkotással, az “Eső előtt” örök élmény marad számomra. A rendező most az “Árnyékokban” a téboly és valóság vékony pallóján inogva újítja meg a David Lynch teremtette műfajt.

Az Afrodita álma (eredeti címén “Titov-velesi vagyok”) három lánytestvér története a világ végén, valahol Európában, a reménytelenség kiábrándító kulisszái között… A két mozit a Belvárosiban szerdáig vetítik.

A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját nyerte el idén Cannesban a DeltaMundruczó Kornél filmjének szombaton volt a szegedi díszbemutatója. Érdemes rászánni egy délutánt vagy egy estét. A történet, bár középpontjában egy testvérszerelem lakozik, egyáltalán nem pikáns, de igazán szép. Zenéjét a szabadkai hegedű virtuóz, Lajkó Félix szerezte, és meglepetésemre ő játssza a férfifőszerepet is. Vetítések délután negyed öttől és este háromnegyed kilenctől a Belvárosiban.

Előző sztori

Az értelmes város

Következő sztori

Blogszemle: becsapott vendégek Szegeden