Kulturális örökség napjai – barangolás Szeged tizenegy rejtelmes pontján

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged tizenegy helyszínnel csatlakozott idén a kulturális örökség napjai című, Európa-szerte egyre népszerűbb rendezvény-sorozathoz, melyre szeptember 20-án és 21-én várják az érdeklődőket – közölte pénteken Solymos László alpolgármester.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által meghirdetett program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet olyan épületek értékeire, melyek időlegesen, csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak.
Idén a megnyíló épületek közt lesz a szegedi városháza is, amelyet szeptember 21-én, vasárnap fedezhetnek fel az érdeklődők 30-40 perces séta keretében, szakszerű idegenvezetetés mellett. A programra egyébként a nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes bejelentkezni.
Emellett a város több pontján is megnyílnak a kapuk, és feltárulnak a rejtett értékek, így a Somogyi-könyvtárban, a Démász Zrt. székházában, az Elektrotechnikai Múzeumban, a Szent Rozália kápolnában, a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete-házban, a Szent István téri víztoronyban, a Bálint Sándor Művelődési Házban, a MÁV Zrt. Szegedi Területi Képviseletének Székházában és a Reök-palotában. Emellett több sétát is szerveznek a városban, amelyek alkalmával megismerkedhetnek a túrázók a város szecessziós, reneszánsz és középkori múltjával, emlékeivel is.
Erre az alkalomra egyébként a Városháza egy másik meglepetéssel is készül az idelátogatók számára: tízezer példányban elkészült ugyanis a Szegedi városháza című kiadvány. A füzetre azért volt szükség, mert legutóbb húsz évvel ezelőtt készült tájékoztató kiadvány a város jelképéül szolgáló épületről. Azóta csak különböző írások részeként jelent meg, önálló feldolgozásban nem. A füzetek közül ebből kétezer példány német, háromezer pedig angol nyelven mutatja be a Tisza-parti várost.

Előző sztori

Újra Mézünnep Szegeden

Következő sztori

A nedves légkör vonzza majd a turistákat

Legutóbbi hasonló cikkek