Vélemény

Jó étvágyat!

Jó étvágyat!

2008. szeptember 1., hétfő
Jó étvágyat!

Mert oké, hogy 1,4 millió diáknak csöngetnek be, ami húszezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor, vagy hogy a tankönyvek 6,5 százalékkal drágultak, lesz viszont támogatás, amire elkülönítettek – mennyit is... Szóval mindez így rendjén van: a számok állandóan változnak, a hírügynökségek számokkal bombáznak, hiszen ez a dolguk, de veszi-e majd a fáradságot a vidéki és a fővárosi tollforgató elit, hogy komoly elemzésekbe fogjon, okos emberek okos véleményét közölje: miért van, ami van, így és nem másként, s lehet-e jobb, hatékonyabb később, és mindezt hogyan.

Szeptember első hete a tanévkezdés időszaka, már amióta az eszemet tudom. Ilyenkor a lapok – néhány nap alatt – kötelező jelleggel jelentetnek meg tucatnyi cikket az iskolakezdéssel kapcsolatban. Igazából azt nem értem, hogy a hangulatjelentések között miért kell itt is úgy válogatni, mint egy cukrászdában annak a kislánynak, aki nem tudja, hogy mákos fagyit kívánjon, kockáztatva, hogy fogsora pepita lesz, s Sanyika esetleg kineveti, vagy inkább pisztáciát, ami már elfogyott. Aztán mélyebben merültem el, s rájöttem, ha már az egész istenadta nép és az a bizonyos ország élete ilyenné vált, mármint, hogy állandósult a tanácstalan-bizonytalan, válogatós, a „ki tudja, kiben bízhatok a sok hazugság közepette” attitűd, akkor az iskolakezdés hírei sem lesznek különbek. S gyakran a legégetőbb problémák vesznek el a sok „zsurnálfelfújt” között. Mert oké, hogy 1,4 millió diáknak csöngetnek be, ami húszezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor, vagy hogy a tankönyvek 6,5 százalékkal drágultak, lesz viszont támogatás, amire elkülönítettek – mennyit is... Szóval mindez így rendjén van: a számok állandóan változnak, a hírügynökségek számokkal bombáznak, hiszen ez a dolguk, de veszi-e majd a fáradságot a vidéki és a fővárosi tollforgató elit, hogy komoly elemzésekbe fogjon, okos emberek okos véleményét közölje: miért van, ami van, így és nem másként, s lehet-e jobb, hatékonyabb később, és mindezt hogyan. Szeged diákváros, ahol előszeretettel aposztrofálják úgy az ősz kezdetét, hogy a város megtelik élettel. Ilyenkor visszatér a közel harmincezer egyetemista is: megkezdődik a nyüzsgés a belvárosban s a kollégiumok környékén is. Betekintettem a helyi keresőbe: vajon eddig mit írtunk az „életkezdésről”? Az első oldalon tíz cím ragyog. Országos hírügynökség háromszor is felsorolja a számokat, és megtudhatjuk, hogy a közlekedés és a rend őrei is fokozzák figyelmüket.

Iskolát kereszteltek

, van, ahol nyugdíjaznak – itt már érintjük a létszámleépítések problematikáját –, szóba kerül a diákhitel, az ingyentankönyv és a nehéz iskolatáska. És találunk

egy megyei sajtótájékoztatóról

szóló beszámolót, ahol tömör kritikával illetik a kormányt: Csongrád megyében 49 osztállyal kevesebb indul idén, a 40 milliárdnyi elvonás a tanári fizetésekből gyógyíthatatlan sebeket ejtett. Eddig a szemezgetés, lehet válogatni. De érdemes lenne megkérdezni – mint ahogy azt a SZEGEDma.hu tette –

tapasztalt iskolaigazgatókat is

, mondjanak már szakmai véleményt az iskola-összevonások hatásairól, a pedagógusképzés körüli káoszról vagy az oktatási tárcának a természettudományos képzés területén tervezett lépéseiről. Szeged tehát nyüzsög, vége az uborkaszezonnak is, fel lehet melegíteni a közéleti paprikás krumplit. Forró, omlós burgonya: Milyen a viszonya az egyetem rektorának és a polgármesternek? Vagy a zsíros kolbász: jut-e pénz az intézmények felújítására, és igaz-e a pletyka a képviselő kicsinosított magániskolájáról? No és a nokedli: rendőr posztol végre a Ságvári előtt, hogy elejét vegye a szabálytalan, úttesten parkoló szülői torlasznak; évek hozadéka… Mindenki fűszerezze ízlés szerint, jó étvágyat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.