Kultúra

Honfoglalók a Fekete Házban

Honfoglalók a Fekete Házban

2008. szeptember 19., péntek
Honfoglalók a Fekete Házban

Fotók: Gémes Sándor

Álmos és Árpád vezért ábrázoló szoborajándékot kapott a Móra Ferenc Múzeum, melyet ma délután vettek át a Fekete Házban. A szoborkettős a nagyvilágot bejárt műként tért vissza Magyarországra. „Árpád és apja" szobrát,

Józsa Judit szobrászművész alkotását

a 2004-es melbourne-i Hungarofest fesztivál után az ausztráliai magyar konzul vásárolta meg.

A szobrot

Világos István

ausztráliai magyar konzul és neje,

Világos Eszter

adományozta a múzeumnak. Az adományozásban a Panoráma Világklub elnöke,

Tanka László

és

v. Szilágyi Árpád

városvédő segédkezett. A múzeumba kerülő műalkotás a korondi keramikus Józsa családból származó művésznő munkája, aki az egyik legősibb anyagból, az égetett agyagból mintázott kisplasztikával szeretné közelebb hozni a régi korok teljességre, önfeláldozásra és tartalmas, biztonságos életre törekvő magyar őseit.

A ma is élő üzenet

Az átadáson az adományozók és segítőik mellett részt vett többek között

Zombori István

megyei múzeumigazgató,

Gyulay Endre

nyugalmazott püspök és

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki beszédében kiemelte, hogy a magyar törzseket összefogó vezéreink a mának is komoly üzenetet hordoznak. A közéleti szereplőknek úgy kell az 1100 éves örökséggel bánniuk, hogy az még legalább ennyi ideig megmaradhasson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.