Hétfő: a vallás és a gólyák jegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha szeptember és elseje, mi más lenne a fő programkínálat Szegeden, mint az egyetemi nyitóbulik? A mai napon azonban van mit a “tejbe aprítani”: szó lesz pedagógiáról szentesi módon, biblikus konferencia kezdődik a Szent Gellért-fesztivál, valamint ma nyílik a Szegeden soha nem látott műkincseket felvonultató bibliai kiállítás is.

Fontos információ, hogy egy órával korábban várja olvasóit szeptembertől a szegedi Somogyi-könyvtár! Hétfőtől a megszokott délelőtt tíz óra helyett már reggel kilenctől beléphetnek a látogatók a Dóm téri központi épületbe. Csütörtökön azonban a könyvtár délután egy órakor nyitja kapuit, szombaton pedig délelőtt tíz órától délután négy óráig tart nyitva.

A Szeged–Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Hittudományi Főiskola védnökségével először rendezik meg hétfőn és kedden a Szent Gellért-fesztivált. A Magyarország egyik első püspökének nevét viselő koncertsorozattal olyan komolyzenei eseményre hívják a közönséget, amely a vallás, a zene és a spiritualitás szoros kapcsolatát is kifejezi. A fesztivál hivatalos szimfonikus zenekara cseh nemzetiségű profi zenészekből áll, osztrák szoprán, orosz és német hegedűművész is van a szólisták között. A kétnapos fesztivál fő helyszíne a dóm, ahol hétfőn ahol az altemplomban délelőtt tíz órától Hanginstalláció – Performance – Soundscape veszi kezdetét. A Szegedi Katolikus Házban délután fél egytől “Déli koncert” kezdődik, míg este fél héttől szimfonikus koncertet rendeznek: többek között Purcell és Haydn művei csendülnek fel. (A részletes koncertprogramok itt olvashatóak.)

Délután fél hattól kezdődik a Móra Ferenc Múzeumban a Szeged-Csanádi Püspökség és a Móra-múzeum közös bibliai műkincskiállítása. Az időzítés oka, hogy ily módon a tárlat beleilleszkedik a XX. Biblikus Konferenciába. A kiállításon Szegeden soha nem látott egyházi műkincseket mutatnak be.

Délután öt órától a Közéleti Kávéház szervezésében “Az én pedagógiám” címmel kezdődik beszélgetés a Dóm Hotelben (Szeged, Bajza u. 2.). Keserű Imre drámapedagógussal. A beszélgetőtárs Csapiné Matos Ibolya tanár a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumból.

Este tíz órától veszi kezdetét a JATE Klub BTK-s nyitóbuli vodka-narancs akcióval (Szeged, Toldi u. 1.). Házigazda: Dj. Alma. A kisteremben: Dzsi &Zoll. A belépés BTK-soknak és ZMK-soknak ingyenes!
Ugyanekkor a SZOTE Klubban (Szeged, Dóm tér 13) Jager Event: avagy nyitóbuli.

Előző sztori

A kihagyhatatlan szegedi halfesztivál

Default thumbnail
Következő sztori

Jó étvágyat!

Legutóbbi hasonló cikkek