Városrész a változó korban – parázs fórum Béketelepen

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Szerda este igazi lakossági fórummá változott Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, a Csongrád megyei 2-es számú választókerület – melybe Béketelep is beletartozik – fideszes elnökének béketelepi fogadóórája. Az egykori szebb napokat megélt – Klebelsberg Kunó által építtetett – iskola tornacsarnokában több mint háromtucatnyi elégedetlen helyi lakos gyűlt össze, hogy a térségben uralkodó áldatlan állapotokról tájékoztassa az ellenzéki honatyát. Többek közt azt nehezményezték, hogy a terüket pihenőből átmenő övezetté változik.

A képviselő köszöntőjében megemlítette, hogy a következő választásokon szeretne indulni egyéni képviselőként is, ezért minél több nyílt fogadóórát fog tartani a jövőben. Az eseményre Nógrádit elkísérte Losonczi-Tóth József, a Fidelitas szegedi szervezetének elnöke is.

Buszok körbe-körbe – nem kérnek belőle!

Szinte rögtön özönleni kezdtek a kérdések, problémafelvetések a megjelent politikusok felé. A helyi lakosok egyik fő problémája a Béketelep helyi járatú buszának, a 78-as menetrendjének tervezett megváltoztatása. A SZEGEDma.hu-hoz is eljuttatott terv szerint a busz nem járna be a Mars térig, csak a Plázáig. Az új menetrendben a 78-as egyirányú körjárattá változna a Pláza – Izabella híd – Napos út – Régi posta u. – Zsámbokréti sor – Vértói út – Rókusi Krt. – Pláza útvonalon. A szakemberek szerint a járat szegedi vonalának kihasználatlansága indokolja a változtatást.
Egy tavaszi lakossági fórumon a városvezetés és a Tisza Volán képviselői úgy nyilatkoztak, hogy várhatóan már ősszel, az Anna-kúti csomópont átadása után próbaüzembe helyeznék az új járatot, és néhány hónap elteltével az érintettek újból tárgyalóasztalhoz ülnének a végeleges döntés meghozatala okán. De a lakosok már most kijelentették, hogy nem kérnek a változtatásokból.

A képviselő utcája

Révész Bálintné csak megerősíteni tudta a lakosok aggodalmát, az iskola megszűnésével minden gyerek Rókusra jár, és az átszervezést követően sokkal többet kell gyalogolniuk. Ezután felhívta a figyelmet egy állandó orvosi rendelő szükségességére is. A jelenlévők egy még nagyobb horderejű problémát is felvázoltak: a Hosszú utca ügyét.
Béketelep ugyanis lakóövezetből egyfajta átmenő övezetté változott, miután megépült a Metróhoz és a Corához vezető bekötőút. Ha dugó van az 5-ös úton, szinte folyamatosan kígyózó autósor közlekedik erre felé. A helyiek szerint a képviselő, a szocialista Lauer István úgy oldotta meg a problémát, hogy csak a célforgalmat beengedő behajtani tilos táblát helyezett el mindkét irányban.
Így tehát a KRESZ szabályai szerint aki nem a Hosszú utcában lakik, az nem mehet át az úton. Ezért a béketelepieknek is a város felé kell kerülniük, ha szabályosan akarnak közlekedni. Ráadásul túl keskeny is az utca, ami azért lehet, mert szervizútként engedélyeztették költséghatékonysági okokból, 70-70 centit megspórolva a tervezett szélességből.

A gyerekek fizetnek, hogy játszhassanak

Az elégedetlenkedő lakosok szerint van egy harmadik eset is, amely Béketelep elmaradottságát, az illetékesek nemtörődömségét példázza. Ez a játszótér ügye. Míg a város szinte minden pontján gombamód szaporodnak, szépülnek a mászókák, hinták, addig itt már évtizedek óta nem történt semmi. Egyre több a fiatal család, és hosszú utat kell megtenniük a város felé, ha a gyermekeknek örömet akarnak szerezni. Gyakran előfordult, hogy tíz-tizenkét éves helyi srácok inkább kifizették a csarnok fenntartójának a háromszáz forintos óradíjat, hogy focizhassanak odabent…

Első körben: megbeszélés, interpelláció és takarítás

A fórummá terebélyesedett fogadóóra végén Nógrádi Zoltán megpróbálta felvázolni a lehetséges lépéseket, melyek közelebb vihetnek a problémák megoldásához. Mint mondta, a busz helyi járat, ezért a szabályok szerint ennek megváltoztatása városi felkérésre történhet csak. Erről a Torony alatt döntenek, ő mindenesetre időpontot kér Szeri Istvántól, a közlekedési cég elnök-vezérigazgatójától, és megbeszélik majd, mit lehet tenni.
A Hosszú utcával kapcsolatban elmondta, hogy egy másik út tehermentesíthetné ezt a kis utcát. De addig is az egész engedélyeztetést, aszfaltozást újra kell kezdeni. Interpretálni fog a polgármesternél ebben ez ügyben. Béketelep teljes szerkezetét át kell gondolni, a fejlesztéseknek egy nagyobb átkötő út irányába kell elmozdulnia. Mivel van tapasztalata ez ügyben, egy tanulmánykészítés formájában tudja felajánlani segítségét.
Nógrádi szerint a játszótér közterületi probléma. Ennek költsége legalább 6-8 millió forint. Ezt a pénzt elő kell teremteni. Nyomást viszont lehet gyakorolni, például összefogással, ha a lakosok egyenként ajánlják föl segítségüket a meglévő játszótér felújításához. Ő szívesen kijön, hoz segítséget, és első körben kitakarítják a környéket. Mint később Losonczi-Tóth József elmondta, ehhez a kezdeményezéshez a Fidelitas is szívesen csatlakozik, tehát biztató volt a fórum a helyiek számára.

Lauer István válaszol

A SZEGEDma.hu természetesen felkereste a terület önkormányzati képviselőjét, Lauer Istvánt (MSZP) is. A buszjárattal kapcsolatban a képviselő portálunknak elmondta, hogy a változtatás egy lehetőség, és ezt csak akkor vezetik be, ha a lakosok nagyobbik része egyetért vele. Szerveznek a jövőben több lakossági fórumot is, hogy megvitassák az ügyet.
A Hosszú utcával kapcsolatban Lauer úgy nyilatkozott, hogy az utcát nem kell szélesíteni, hiszen az csak az átmenő forgalmat erősítené, amúgy nem volt más lehetőség az autós forgalom csökkentésére, mint a behajtás korlátozása. Amióta rendőri felügyelet segítségével gyakran ellenőrzik a szabályok betartását, 10-15 százalékkal csökkent a forgalom. Egyébként nem lett volna probléma, ha az autósok betartották volna a lakóövezetre vonatkozó harmincas sebességhatárt, de nem így történt.
A játszótér az egyetlen, amire még nem találtak megoldást. A régi, kiserdei parkot nem érdemes, nem lehet felújítani, mert balesetveszélyes. Viszont a képviselő úgy tudja, hogy a környéken épülő lakótelepek – a régi Posta utca mögött és az öthalmi – szerződései közt van olyan hozzájáruló nyilatkozat, melyben kötelességet vállalnak játszótér kialakítására is. Egy játszótér kialakítása közel 15 millió forintba kerülne a telepen, egyébként a betöltött tó területének rehabilitációja megkezdődött. A gyerekek pedig addig igénybe vehetik a volt Waldorf-iskola udvarát, sportpályáit.
A SZEGEDma.hu reméli, hogy a lakosok, a politikusok és a beruházók együttműködnek majd, és hamarosan fejlődésnek indul Béketelep is, hiszen a maga 450 körüli házszámával egy falunyi nagyságú településként is felfogható, ahonnan nem hiányozhat a játszótér, a megfelelő tömegközlekedés, egy nagyobb bolt, de akár még gyógyszertár és orvosi rendelő sem; az iskola sajnos már csak hiú ábránd…

Default thumbnail
Előző sztori

Csütörtök: könyvtáros kisasszonyok és bulihegyek

Következő sztori

Második világháborús emlékművet állítana a Csongrád Megyei Önkormányzat

Legutóbbi hasonló cikkek