Közélet

Az unióban is harcos nemzeti érdekvédelmet ígér a Jobbik

Az unióban is harcos nemzeti érdekvédelmet ígér a Jobbik

2008. szeptember 3., szerda
Az unióban is harcos nemzeti érdekvédelmet ígér a Jobbik

Fotók: Gémes Sándor

Szegeden kezdődött a Jobbik Magyarországért Mozgalom európai parlamenti választási kampánya. A jobboldali radikális párt EP-listáját vezető Morvai Krisztina és Vona Gábor pártelnök látogatott a Tisza-parti városba: előbb sajtótájékoztatót tartottak, majd zártkörű beszélgetésen, végül pedig az újszegedi Rendezvényházban lakossági fórumon vettek részt. Morvai és Vona azt ígérték, ha a Jobbik-lista bizalmat kap a választóktól, véget vetnek az örökösen bocsánatot kérő, sunnyogó magyar külpolitikai taktikázásnak.

A Millenniumi kávéházban tartott sajtótájékoztatón

Tóth Péter (képünkön balra)

, a Jobbik városi és megyei elnöke beszélt az országjáró körút részleteiről, illetve arról, hogy történelmi okok szóltak a kampány szegedi kezdete mellett. A 20. század számos meghatározó jelentőségű eseménye indult útjára a megyeszékhelyen: itt alakult meg a Horthy-féle ellenkormány, illetve 1956-ban a MEFESZ. Tóth szerint a 2009-es EP-választásokkal újból elérkezett az idő, hogy történelmet írjon az ország.

Vége az elszigeteltségnek?

Vona Gábor

pártelnök (

jobbra

) szerint ezt a Jobbik sikere mozdíthatja előre. Ehhez azonban a pártnak nem csupán politikai ellenfeleivel, hanem a nyilvánosságért is meg kell küzdenie. Vona úgy fogalmazott:

Morvai Krisztina

szerepvállalásával tagadhatatlanul, véglegesen betörtek a nagypolitikába. Az elnök kifejtette: a 2006. október 23-a utáni közéleti szerepvállalásáról ismertté és népszerűvé vált büntetőjogásztól azt várják, hogy európai parlamenti munkássága révén a magyar diplomácia végre kitörjön a nemzetközi elszigeteltségéből, s abból a helyzetből, hogy évtizedek óta nevetség tárgya a szomszédos országok és a nagyhatalmak körében. A sunnyogó, örökösen bocsánatot kérő külpolitikát így a harcos nemzeti érdekvédelem válthatja fel az európai színtéren. Vona Gábor olyan eredményre számít jövőre a Jobbiktól, mely a pártban hívőknek nagyon kellemes meglepetést szerez, az ellenfeleknek pedig arcára fagyasztja a mosolyt. Ennek révén azt is elérhetőnek látja, hogy a magyar politikai erők végre ne a hamis jobb- és baloldali ellentétek, hanem a valódi törésvonalak, azaz a globalizmus kiszolgálása és a nemzetben való gondolkodás mentén rendeződjenek és fogalmazzák meg önmagukat.

Ez nem demokrácia!

Morvai Krisztina arról beszélt, hogy a magyarok a rendszerváltás óta nem fogalmazhatták meg érdemben, milyen országot, illetve milyen Európát szeretnének. A kommunizmust követő új rendszert elneveztük demokráciának, de mikor 2006. október 23-án szemen lőttek bennünket, rájöttünk, ez bizony nem az - mondta. Kifejtette: világossá kell tenni, hogy mind idehaza, mind az unióban elsődlegesen a magyar nemzeti érdekek következetes képviselete a legnagyobb feladat. A Jobbik listavezetője szerint ugyanis amíg az emberek az EU-csatlakozástól a nyugati államokhoz való lassú felzárkózást remélték, valójában egyre inkább a harmadik világbeli szerencsétlen, megnyomorított országokhoz hasonlítunk. A privilegizált elit fegyveres őrökkel védett lakónegyedekben él, miközben a széles tömegek a bűnözés veszélyeitől rettegnek, a magyar vállalkozók, gazdák, munkavállalók pedig egymás után mennek tönkre, hiszen nem képesek felvenni a versenyt a helyzeti előnyben lévő külföldi konkurenciával. Éppen ezért előbb diagnózis felállítására, majd az emberek megszólítására, végül pedig valódi jövőkép kidolgozására van szükség. A büntetőjogász azt ígérte, ha sikerül mandátumot szereznie, határozottan kiáll majd Brüsszelben a magyar érdekekért, emellett pedig az unió demokratikusabbá, átláthatóbbá, korrupciómentesebbé tételéért fog dolgozni. A Morvai Krisztinával készített hosszabb beszélgetésünket csütörtökön olvashatják a SZEGEDma.hu látogatói.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.