Az új színházi évad terveit ismertették Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Tizennégy bemutatót terveztek a 2008/2009-es évadra a Szegedi Nemzeti Színházban, ebből hetet játszanak a nagyszínházban, hetet pedig a kisszínházi játszótéren – mondta el Gyüdi Sándor, a teátrum júliusban kinevezett direktora a keddi évadnyitó társulati ülésen.

Beszámolt arról, hogy a bemutatók között négy operát, egy operettet, két balettet és hét prózai darabot láthat a közönség; a produkciók közül kettő a gyermekeknek szól.
Ahogy az igazgató fogalmazott, a cél a változatosság, az izgalmasság és a szerethetőség. A repertoárral “szellemi rágógumi helyett, melyet a televíziók kínálnak, szellemi táplálékot szeretnénk adni”- tette hozzá.
Színpadra kerül a prózai darabok közt Goldoni klasszikus vígjátéka A kávéház; A diótörő című zenés családi mesejáték. Műsorra tűzik Shakespeare A vihar című drámáját, egy “hisztériumjáték” részesei lehetnek a nézők a Balta a fejbe című előadáson, de láthatják Machiavelli vígjátékát, a Mandragórát. Szerepel a repertoárban Stephens Pornográfia című színműve és Ayckburn Mr. A című mesejátéka, valamint Victor Hugo A királyasszony lovagja című műve.
Az operák közült láthatja a közönség Cilea Adriana Lecouvreur című négy felvonásos operáját, Berlioz Faust elkárhozását és Puccini Toscáját, valamint Mozart operája, a Figaro házassága is újra elbűvölheti majd a közönséget. Egy operettet kínál idén a Szegedi Nemzeti Színház, méghozzá A kalózinas című darabot.
Két balettelőadás is készül, A mennyei város és A katona története, amelyet balettoratóriumként láthatnak majd a nézők. Bemutatják emellett a Szegedi Kortárs Balett előadásában a Csipkerózsika című, felnőtteknek szóló táncjátékot is az évadban.
A színház idei évéből a fenntartó városi önkormányzat részéről Solymos László alpolgármester kiemelte a Mezzo Zenei Fesztivál rendezését, mellyel harminchét ország lakossága tud majd többet Magyarországról és ezzel együtt Szegedről. A jövőt egyébként biztatónak ítélte a politikus, mert mint mondta, a bérletek árusítása már most jobban halad, mint az előző év hasonló időszakában.
Az évadnyitón Simándy József özvegye (képünkön) átadta a család által alapított Simándy-díjat. Az elismerést kétévente ítélik oda Szegeden, és kétévente a Budapesti Operaházban, most Cselóczki Tamás tenorista vehetett át a díjat. A művész a Szegedi Nemzeti Színházban mint Manrico debütált 2006-ban, majd a Budapesti Operettszínház szerződtette. Idén nyáron Kalaf szerepében mutatkozott be a Dóm téren, a Turandotban.

Default thumbnail
Előző sztori

Nemzetközi torna: hatodik helyen az Ülő Bikák

Következő sztori

Sportolókat köszöntött a megyei önkormányzat

Legutóbbi hasonló cikkek