Bulvár

Alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

2008. szeptember 29., hétfő
Alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Fotók: Gémes Sándor - SZEGEDma

Alpakacsikó született a Szegedi Vadasparkban néhány hete, az ellést követően a fiatal anya nem gondozta megfelelően kicsinyét, ezért az állatkert munkatársainak is segíteniük kellett.

A fiatal kancának ez volt az első ellése, s talán tapasztalatlansága okán nem foglalkozott megfelelően csikójával sőt, teje sem volt, hogy megszoptassa az újszülöttet – mondta el

Veprik Róbert

, a vadaspark igazgatója. Az állatkert gondozói vállalták magukra a pótmamai szerepet, etették, ápolták a kicsit, de nem különítették el a nősténytől, hátha feléled benne az anyai ösztön. Bár volt, mikor reménytelennek tűnt a helyzet, időnként állatorvosi beavatkozásra is szükség volt, a kancacsikó életben maradt. Sőt, talán a csikó kitartó próbálkozása miatt, az anya tejelválasztása is megindult, így ma már nincs szükség emberi segítségre, mindketten együtt lehetnek az alpakacsapattal – közölte a szakember. Augusztusban egy másik csikó is született a Tisza-parti város állatkertjében, amelyet anyja gondosan nevelt. A virgonc kancacsikó utóbb az Inka nevet kapta. Bár az új jövevény láthatóan gyengébb, mint nem sokkal előbb született társa, gondozóik remélik, hogy mindkét állat egészségben felcseperedik. Az alpakák dél-amerikai farmokon, főként az Andokban tenyésztett kérődző háziállatok. Csapatban – egy hím több nősténnyel – élnek, főként nappal aktívak. Az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz. Testüket vastag gyapjú fedi, amely általában fekete vagy sötétbarna, de lehet világos is. Az alpakát ötezer éve háziasították, egyes kutatók szerint a guanakó az őse, mások pedig úgy vélik a láma és a vikunya keresztezéséből származik. Gyapja igen jó minőségű, finom, meleg, a legtöbbet belőle Peruban termelik. Az alpakát kétévente nyírják, egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják. Mivel gyapja rendkívül értékes, tenyésztését Ausztráliában is elkezdték, s gazdasági jelentőssége egyre nagyobbá válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.