A Szeviép ellen demonstráltak Makón a szegedi ultrák

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tegnapi Makó-Diósgyőr magyar kupa labdarúgó-mérkőzésen az Ultras Szeged szurkolói csoport tagjai is feltűntek a lelátókon. A szegedi drukkerek megjelenésének fő célja a demonstráció volt a véleményük szerint a Tisza-parti labdarúgást eláruló és cserbenhagyó Szeviép, illetve a szegedi klub korábbi vezetője ellen.

A szegedi ultrák két transzparenst is kifeszítettek (ezek képeinken láthatóak): az egyiken azt üzenték, a szegedi foci túlélte a Szeviép nevéhez köthető zavaros és botrányos időszakot, a másikon pedig azt fejtették ki, hogy ahol a cégcsoport támogatóként megjelenik, ott nem sok jóra számíthat a labdarúgás. Emlékezetes, a Szeviép cégcsoport 2007-ben azzal a céllal szállt be a szegedi fociba a létrehozott Szeged Labdarúgó Klub Kft.-n keresztül, hogy a város által is támogatott hároméves terv utolsó időszakában segítséget nyújtson az NB II-be kerüléshez. Ezzel szemben a feljutás közelébe kerülő csapatot magára hagyta, mikor Diósgyőrbe – ahol szintén főtulajdonosként vállalt szerepet az NB I-es klubnál – vitte át Vágó Attila vezetőedzőt, Dlusztus Imre ügyvezetőt, valamint több meghatározó szegedi játékost, így Honmát, Szélpál Tamást, az azóta már visszatért Vidát, s később Kreizlert, Búrányt és Gahwagit.

Az ultrák a 2007-es év végétől folyamatosan támadták a szerintük a szegedi egyesületet eláruló Szeviépet és a szakmai vezetést, ennek hatására a cégcsoport tavasszal bejelenetette: nem vállal tovább szerepet a szegedi fociban. Az Ultras Szeged tagjai kezdettől fogva felhívták a miskolci szurkolók figyelmét arra, hogy a cég pusztán üzleti érdekek mentén határozza meg sporttámogatási koncepcióját, kvázi egyes beruházások elnyerése vagy el nem nyerése alapjaiban befolyásolja szponzori viselkedését, mivel sem a sportághoz, sem az egyes városokhoz nem kötődik érzelmileg. A legújabb lelátói és internetes fórumos pletykák szerint elképzelhető, hogy hamarosan Diósgyőrből Sopronba teszi át székhelyét a támogató, amennyiben bizonyos miskolci beruházásokból kimarad.

Ami a dolog sportos oldalát illeti, a Diósgyőr szerdán újabb kudarcot szenvedett: 1-0-ra kikapott Makón, így nem jutott a kupa legjobb 16 csapata közé. A gárda a nyári igazolásdömping, illetve az erre a célra elköltött 80 millió forint ellenére is a kiesőzóna közelében tanyázik az NB I-ben is, a diósgyőri drukkerek egyre hevesebben és egyre több fórumon támadják Vágó Attilát és a Szeviépet. A hétvégi bajnokin állítólag komoly tünetés is készült volna a vezetőedző ellen, aki hétfőn ultimátumot kapott: az ősszel hátralévő hét meccsen tizenkét pontot kell szereznie csapatával, hogy megtarthassa állását – a szurkolók hangadói szemében viszont egyértelműen elfogadhatatlanná tette őt a hosszan tartó eredménytelenség.

Csütörtök délelőtt azonban kiderült, nem élte túl a makói kudarcot: a diósgyőri klubvezetés felbontotta szerződését…

# Cikkünk feltöltése óta is zaljlanak az események a DVTK körül: az MTI tudni véli, hogy Dlusztus Imrét is menesztették a klubtól. Erről nincs szó a Diósgyőri FC Kft. hivatalos közleményében, mely az egyesület hivatalos honlapján jelent meg, felvetődik viszont a Szeviép távozásának lehetősége. Mint fogalmaznak, a tulajdonost és a vezetőket egy idő óta méltánytalan támadások érik, így megfontolják további miskolci szerepvállalásukat…

Előző sztori

Kisebbségek a többség szemében

Következő sztori

Bontani kezdtek egy épületet negyvenen Szegeden