A fiatalos lendület lehet az SZTE-Szedeák fő fegyvere

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Vasárnap hazai közönsége előtt is bemutatkozik az SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata: Nyilas István együttese 18 órától az NB I/B Keleti csoportjának egyik favoritját, a Wamsler SE-Salgótarjánt látja vendégül. A szegediek az első fordulóban súlyos vereséget szenvedtek Debrecenben, a nógrádi gárda viszont kiütötte a Jászberényt – ám az immár új csapatkapitánnyal, illetve egy a napokban hazatért saját nevelésű játékossal felálló Szedeák fogadkozik: Újszegeden majd lesz nemulass a Salgótarjánnak!

A tavalyi tanulóévben a 13. helyen zárta a B csoport küzdelmeit az SZTE-Szedeák, most azonban merészebb terveket szövögetnek az „egyetemisták”: szeretnének a mezőny első harmadában, azaz a legjobb nyolc között végezni. Nem lesz egyszerű a feladat, hiszen a bajnokság négy csapattal bővült, így értelemszerűen az alapszakasz során a Keleti csoportban sem tíz, hanem tizenkét gárda küzd a negyeddöntőt érő első négy helyért. Ráadásként az NB II-ből feljutó alakulatok mind keletre kerültek, s mindegyikük igen komoly játékerőt képvisel: az első fordulóban az Eger, a Salgótarján, a Szolnoki Főiskola és a Debrecen II. is legyőzte tavaly is B csoportos ellenfelét – a hajdúságiak éppen a szegedieket…

A legjobb nyolcba vágynak az „egyetemisták”

„A változásokat figyelembe véve már a 13. hely megismétlése is előrelépést jelentene, de persze nem elégszünk meg ezzel: képesnek tartom a csapatot az első tízbe, kicsi szerencsével és rengeteg munkával pedig a legjobb nyolcba kerülésre, azaz a Keleti csoport első négy helyének elcsípésére. A kuparendszerű negyeddöntőben pedig már bármi lehet” – fogalmazza meg várakozásait Nyilas István vezetőedző (alsó képünkön).
A keret – elsőre úgy tűnik – erősödött a tavalyi szezonhoz képest. Tanács Attila Németországba történő távozása nagy érvágás ugyan, s Nyilas István is újból szögre akasztotta a sportfelszerelést –  a népszerű „Nyíl” persze nyitva hagyta a kiskaput, ha úgy adódik, minden bizonnyal a pályán is segíti társait –, viszont az érkezési oldalon is remek játékosok találhatóak. Mint arról a SZEGEDma.hu is beszámolt, a hódmezővásárhelyi NB I/A csoportos együttes megszűnését követően hazatért a saját nevelésű, rutinos, nagyszerű center, Kukla Zsolt, de rajta kívül itt folytatja pályafutását három ígéretes – az egyetemre is felvételt nyert – fiatalember: az egyes-kettes poszton bevethető Rezák Tamás – a korábbi szolnoki sikeredző fia – Kecskemétről, az irányító Blahó Barnabás Székesfehérvárról, Treba Kovács János pedig Jászberényből érkezett. Masszív mezőnysora, s a tavalyinál több variációs lehetősége lesz tehát a gárdának.

A szurkolók segítségével itthon senki sem verhetetlen

A rajt sajnos nem sikerült a legjobban, aminek elsősorban az volt az oka, hogy még a debreceni meccs előtti napokban sem edzhetett együtt a teljes keret. Igazából erre a hétre állt össze az SZTE-Szedeák – megválasztották az új „csékát” is Trényi Imre személyében –, s a szakvezetés reményei szerint vasárnap már ugyanazt a hajtós, rakkolós, lendületes, ötletes kosárlabdát játszó együttest láthatja a városi sportcsarnok közönsége, melyet az elmúlt szezonban megszeretett. Persze a dobószázalékon is sokat kell javítani, ha sikerrel akarja venni az első hazai derbit a gárda, Nyilas István ezért az elmúlt napok sportcsarnokbéli gyakorlásaink a megszokottnál kicsit több dobófeladatot adott tanítványainak.
„Nem lesz egyszerű dolgunk a Salgótarján ellen, hiszen vasárnapi ellenfelünk rendelkezik a B csoport talán legerősebb keretével: leigazolták a tavalyi B csoport IBM-rangsorában legjobb Sebők Tamást az Óbudai Kaszásoktól, az A csoportból kiesett MAFC erőcsatárát, Vavra Andrást, továbbá két korábbi A csoportos és két külföldi kosarasuk is van. Egy picit azonban  talán már ‘korosnak’ számítanak, s ezt szeretnénk kihasználni. Bízom benne, hogy fiatalos lendületünk hazai pályán meghozza gyümölcsét, s futómennyiségben, fizikális téren felőröljük az ellenfelet” – így Nyilas.
A győzelemre már csak azért is nagy szükség lenne, hiszen a Keleti csoport rendkívül kiegyensúlyozottnak látszik, s az előzetes számítások szerint az első négybe kerüléshez jóval ötven százalék fölötti teljesítmény kell. A hazai találkozókat tehát mindenképpen hozni kell, s néhány idegenbeli bravúr sem árt majd.
Ami az itthoni meccseket illeti, sokat segíthet a fiúknak a lelkes szegedi közönség buzdítása: a javarészt helyi, illetve helyi kötődésű játékosokból álló gárda igazán megérdemli a támogatást. A diákok és a nyugdíjasok egyébként továbbra is ingyenesen látogathatják a meccseket.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kettős meccs: Szegvár először, Jászapáti másodszor

Default thumbnail
Következő sztori

Csütörtök: könyvtáros kisasszonyok és bulihegyek

Legutóbbi hasonló cikkek