A célegyenesbe érkezett a Mezzo-operaverseny

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenkilenc döntőbe került énekes várja, hogy november 3. és 17. között az utolsó “futamban”, az öt versenyre kiválasztott opera főszerepeiben bemutatkozzék a Szegedi Nemzeti Színházban. Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű megmérettetés zsűrijének elnöke Anatolij Vasziljev színigazgató, rendező lesz – jelentette be a fesztivál igazgatója kedden Budapesten.

Mint azt Havas Ágnes elmondta, a verseny zsűrije két testületből áll majd, az úgynevezett “felsőházban” az elnök a nemzetközi tekintélyű orosz színházi szakember lesz, aki mellett egy szintén híres művész, Marton Éva operaénekesnő, valamint a Mezzo Televízió igazgatója, Philip de la Croix dolgozik. A második “kamarába” három operaigazgatót hívtak, a versenyben partnerként közreműködő intézmények vezetői közül Michael Capassót, a New York-i Dicapo Operaház, Jerzy Snakowskit, a gdanski Balti Opera és Alain Surrans-t, a Rennes-i Opera igazgatóját.
A verseny végén adják át a legjobb női és a legjobb férfi előadó díját, a két győztes felkérést kap egy önálló estre, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatnak be, és rögzítenek 2009. augusztus 21-én. Az elkészült filmet a Mezzo vetíti.
A fellépések mellett a fődíjasok a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában készült eozinmázas szobrocskát is kapnak, amelyet a verseny arculatának tervezője, Czakó Zsolt alkotott.
A verseny alapításában részt vett a Szegedi Szabadtéri Játékok, amelynek fő célja fiatal, de már képzett hangú előadók felfedezése volt – fűzte hozzá Bátyai Edina, a Játékok igazgatója. Elképzelései szerint a nyári programokban sorra bemutatkozhatnak majd a legjelesebbek.
Solymos László szegedi alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az idén 125 éves Szegedi Nemzeti Színház, de Szeged városa is mindig teret adott a friss törekvéseknek.
Horváth Zsolt, a döntőben és a november 17-i díjkiosztó gálán is közreműködő Pannon Filharmonikusok igazgatója szerint a verseny és fesztivál az utóbbi két évtized legjelentősebb újítása az operajátszás terén, a nemzetközi színtérre lépés pedig teljesen megegyezik a zenekar filozófiájával.
A Pannon Filharmonikusok a Juronics Tamás rendezte gála és a Rennes-i Opera produkciója, Heinrich Marschner A Vámpír című darabjának magyarországi bemutatója mellett a Dicapo Opera előadását, Robert Ward A salemi boszorkányok című operájának európai bemutatóját kísérik november 9-én és 10-én.
A salemi boszorkányok rendezője, Alföldi Róbert a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az opera szeptember eleji New York-i premierje előtt csak két és fél hetet próbálhatott. Azonban ez az idő fölért az itthon szokásos hat és fél héttel, mert “a bizalmat nem kell hosszú győzködés árán megszerezni, az énekesek nyílt lélekkel lépnek a színpadra. Amit délután 2 és 5 között létrehoztak, azt otthon megtanulják és másnap lehet folytatni, továbblépni” – jegyezte meg Alföldi Róbert.
Cilea Adriana Lecouvreur című operáját a Szegedi Nemzeti Színház november 3-án mutatja be Michael Sturm rendezésében, és természetesen a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretével. A szegedi muzsikusok kísérik november 6-án és 7-én a Brémai Opera európai bemutatóját, Kingsley Raoulját, valamint november 12-én és 13-án a Balti Opera előadását, Britten Lukrécia meggyalázása című művét, amelyet Telihay Péter rendez.

Előző sztori

Nagy lehetőségek a geotermikus energiában

Következő sztori

Újra szabadon a szalakóták