Szegeden mutatták be az olimpiai kajak-kenu csapatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A Maty-éri olimpiai vízicentrumban tartott péntek délelőtt hivatalos csapatbemutatót a jövő héten Pekingbe utazó magyar kajak-kenu válogatott. Angyal Zoltán szövetségi kapitány korábbi nyilatkozatait megismételve szólt az elvárásokról: két-három arany- és ugyanennyi további érem megszerzését reméli az ötkarikás játékokon.

A válogatóversenyek és a férfikajakosoknál rendezett szétlövést követően alakult ki a magyar olimpiai csapat, melynek névsora azonban egy tragikus esemény – Kolonics György halála – miatt csak nemrégiben vált véglegessé. Kínában a sportág tizenhat magyar képviselője küzd – a hagyományainknak megfelelően – az érmes helyezésekért: négy női és hét férfi kajakos, valamint öt kenus. Az olimpiai résztvevők között a Démász-Szegedi VE három sportolóval képviselteti magát: a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa, illetve az olimpiai bronzérmes Vajda Attila mellett az újoncként szereplő Sík Márton (képünkön) lesz ott Kínában. (A Sík Mártonnal készített hosszabb beszélgetésünket holnap A hét embere rovatban, Janics Natasa-interjúnkat pedig ezt követően a sportrovatban olvashatják a SZEGEDma.hu látogatói. Vajda Attila – néhány társához hasonlóan – nem kívánt nyilatkozni, a sajtó megértette és elfogadta kérését.)

Biztató eredményeket hozott a Maty-éri felkészülés

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke arról beszélt a mai tájékoztatón, hogy bár nagyon nehéz időszakon van túl a válogatott, mindenki remek formában, egészségesen és a lehetőségekhez mérten jó hangulatban várja a világ legrangosabb versenyét. „Jó összetételű és egységes a csapat, kiváló edzők készítik fel versenyzőinket, így azt kérem tőlük: bízzanak magukban” – mondta Baráth Etele.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint jól sikerült a válogatott felkészülése, a Maty-éri időeredmények és edzésteljesítmények garanciát jelentenek a kiváló ötkarikás szereplésre. Ugyanakkor a vezetés kicsit tart a sportolókra váró kínai körülményektől, különösen a versenyeket megelőző nyolc naptól, hiszen az akklimatizáció mindig az egyik legnehezebb része egy ilyen távoli földrészen rendezendő világeseménynek.
A kapitány úgy fogalmazott: a csapattól két-három arany- és ugyanennyi további érem megszerzését várja, s biztos benne, hogy a kajak-kenus küldöttség további szép helyezésekkel is hozzájárul a magyar olimpiai csapat összpontjaihoz.

A csapatbemutatón a Maty-éri létesítmény vezetője, Horváth András egy tortával kívánt sikereket a magyar válogatottnak – csapatunk zászlóvivője, Kammerer Zoltán vette át a finom édességet. A válogatott nevében viszonzásul Janics Natasa a keret tagjai által aláírt nemzeti színű lobogóval ajándékozta meg Horváth Andrást, megköszönve neki és kollégáinak a felkészüléshez nyújtott tökéletes körülményeket.
A magyar kajak-kenusok két csoportban: szerdán, majd szombaton repülnek el a kínai fővárosba. Az előőrs és hajók már Pekingben vannak, s ott várják a magyar sikerkovácsokat.

A pekingi magyar csapat

Férfiak:
K-1 500 m: Vereckei Ákos
K-1 1000 m: Benkő Zoltán
K-2 500 és 1000 m: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor
K-4 1000 m: Sík Márton (Démász-Szeged), Beé István, Bozsik Gábor, Vereckei
C-1 500 és 1000 m: Vajda Attila (Démász-Szeged)
C-2 500 m: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály
C-2 1000 m: Kozmann György, Kiss Tamás
Nők:
K-1 500 m: Kovács Katalin
K-2 500 m: Kovács, Janics Natasa (Démász-Szeged)
K-4 500 m: Kovács, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics
A síkvízi kajak-kenu küzdelmeit augusztus 18. és 23. között rendezik Pekingben.

Előző sztori

Szegedi Fidelitas: Gyurcsány a hibás!

Következő sztori

A Szentivánéji sztárjai a KOGART-tárlaton