Szabadtéri: egzotikus világot ígér a Benyovszky

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Benyovszky címen zenés táncszínházi gálára készülnek a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál táncosai. A látványos produkciót augusztus 9-én és 10-én láthatja majd a szabadtéri közönsége. Az előadás végével az esemény nem zárul le, ugyanis a nézők is táncra perdülhetnek a Dóm téren, illetve az Aradi vértanúk terén.

Immár hagyomány, hogy a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál záróeseménye szabadtéri produkcióba torkollik.

Az idei darab, a Benyovszky zenei sokszínűséget ígér: a keleti és európai népek zenéjét is felhasználta a zeneszerző, az éppen 25. születésnapját ünneplő Ghymes együttes egyik alapító tagja, Szarka Tamás, akinek egzotikus, tam-tam dobritmusokkal tarkított madagaszkári és afrikai zenéjére gyakoroltak hétfőn is a táncosok. A felvidéki zenekar élőben játssza majd a Benyovszky zenéjét a Dóm téri gálán. A zeneszerző elárulta: tőlük soha nem hallott, igen különleges zenei hangzások is lesznek a darabban. Szarka Tamást Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója kérte fel a darab megírására, a téma a Ghymes alapítójának ötlete volt.

Az előadás Benyovszky Móric gróf, felvidéki nemes, az egyik legjelentősebb XVIII. századi világutazó és felfedező életútját dolgozza fel lépésről lépésre, helyszínről helyszínre, a zene mellett így a díszlet és a jelmezek is egy misztikus, egzotikus, buja világot jelenítenek majd meg.

A magyar tánccsoport már próbál, a produkcióban részt vevő külföldi – lengyel, francia, orosz és afromagyar – táncosok csak később csatlakoznak hozzájuk. A darab rendező-koreográfusa a Harangozó-díjjal is kitüntetett Zsuráfszky Zoltán, a produkció két Benyovszkyját Fitos Dezső táncművész és Rátóti Zoltán színész alakítja.

A több száz táncos közreműködésével színre kerülő Benyovszkyval a szabadtéri arra tesz kísérletet, hogy a néptáncgálákat igazi színházi eseménnyé varázsolja, érthetővé és szerethetővé, a fiatalok körében is népszerűvé tegye.

Default thumbnail
Előző sztori

Szegedi versenyzők a pool biliárd Európa-bajnokságon

Következő sztori

Janics Natasa két szép sikert remél Pekingtől

Legutóbbi hasonló cikkek