Peking 2008: Varga Tamásék is a döntőben

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egymás után harmadik alkalommal játszhat olimpiai finálét a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután Kemény Dénes legénysége az elődöntőben legyőzte Montenegrót. Vajda Attila, a Démász-Szeged kenusának aranyérme után egy másik szegedi gárda sportolója, Varga Tamás is csúcsra érhet.

Az olimpiai címvédő és a friss Európa-bajnok csatája nagy küzdelmet ígért (a csoportmeccsek során 10-10-re végeztek Pekingben), s nem is csalódtak, akik igazi, fordulatos, nagy csatát vártak. A kezdeti gólváltást követően hirtelen 6-3-ra elhúztak a montenegróiak, ekkor a magyar szövetségi kapitány kapust cserélt: Szécsi helyett Gergelyt küldte be. A Domino olimpiai bajnoka szenzációs védésekkel segítette a gárdát (ötméterest is hárított). 9-7-re már mi vezettünk, de 9-9-nél ismét együtt volt a két csapat. A végén szerencsére helyén volt a szívünk, Kásás és Varga Dániel góljaival sikerült kivívni a győzelmet (11-9). Varga Tamás, a Szeged Beton 33 éves klasszisa centerként és bekkben is megállta a helyét, remekül küzdött, sokat tett a magyar sikerért, s a meccs utáni adok-kapokban is helyre tette a heves montenegróiakat.

Varga Tamás a csapat egyszeres olimpiai bajnokai közé tartozik, de vasárnap akár második aranyát is begyűjtheti, ha a magyar válogatott legyőzi az Egyesült Államokat. Az amerikaik kisebbfajta meglepetést okozva 10-5-re verték a csoportkörben taktikázó – de rajtavesztő – szerbeket a pénteki másik elődöntőben.

Az Egyesült Államok-Magyarország döntő vasárnap magyar idő szerint 9.40-kor kezdődik.

Előző sztori

Peking 2008: Vajda Kolonics emlékének ajánlja az aranyat

Következő sztori

Bartók-bezárás: ki és mennyiben felelős?