Közélet

Ópusztaszeren ünnepelt a megye

Ópusztaszeren ünnepelt a megye

2008. augusztus 21., csütörtök
Ópusztaszeren ünnepelt a megye

Vásári sokadalom a hagyomány tiszteletében

Fotók: Gémes Sándor

Az államalapítás ünnepén a Csongrád Megyei Önkormányzat is megemlékezett Szent Istvánról és a keresztény Magyarország születéséről. Tegnap, augusztus 20-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban látta vendégül az érdeklődőket a megye vezetése, ahol a méltató beszédek meghallgatása mellett az érdeklődők mellett ingyenesen tekinthették meg a Feszty-körképet.

Akik a történelmi emlékparkot választották, hogy megünnepeljék augusztus 20-át, gazdag és színes programkínálatból válogathattak. A nap izgalmas lovasversennyel kezdődött tíz órakor. Az eseményen több mint ötven ló és lovasa mérkőzött meg közel száz futam keretében. Ezek közül a vadászugratás igazi kuriózumként szolgált, hiszen e verseny keretében a lovasnak az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt menjen végig a pályán; még az sem számított bajnek, ha netán hibázik a díjugratás közben, a lényeg a gyorsaságon volt. A lovasversenyt négy magyar bajnok csatája zárta. A versenyzők négy különböző lóval mentek végig az akadálypályán. E versenyszám különlegességét az adta, hogy a bajnokoknak egymás lovait is ki kellett próbálniuk.

Az új kenyér megszentelése és megáldása előtt a Pavane Tánccsoport zászlóforgatóinak produkcióját láthatta az emlékparkba érkezők sokasága. A hivatalos ünnepség két órakor kezdődött, ahol Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökének köszöntőjét követően Martonyi János, a Polgári Magyarországért Egyesület elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök emlékezett az államalapító Szent István királyra.

A nagyszínpadon a délután folyamán fellépett az üllési Fonó Néptáncegyüttes, majd a nap sztárvendége, Pataky Attila szórakoztatta a jelenlévőket, 18 órától pedig az István, a király rockopera egy órás, rövidített változatát tekinthették és hallgathatták meg az ünneplők. A nap folyamán kirakodóvásárban és a vursliban el lehetett költeni a forintokat, volt barantabemutató és lovasszínház. Természetesen a rendezvényről nem hiányoztak a vásári komédiások, bábjátékosok, a kézműves és gyerekfoglalkozások sem.

A Feszty-körkép iránt is hatalmas volt az érdeklődés: reggeltől estig közel harminc csoport, mintegy háromezer ember csodálta meg a nemzeti büszkeségünknek számító alkotást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.