Ópusztaszeren ünnepelt a megye

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vásári sokadalom a hagyomány tiszteletében

Fotók: Gémes Sándor

Az államalapítás ünnepén a Csongrád Megyei Önkormányzat is megemlékezett Szent Istvánról és a keresztény Magyarország születéséről. Tegnap, augusztus 20-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban látta vendégül az érdeklődőket a megye vezetése, ahol a méltató beszédek meghallgatása mellett az érdeklődők mellett ingyenesen tekinthették meg a Feszty-körképet.

Akik a történelmi emlékparkot választották, hogy megünnepeljék augusztus 20-át, gazdag és színes programkínálatból válogathattak. A nap izgalmas lovasversennyel kezdődött tíz órakor. Az eseményen több mint ötven ló és lovasa mérkőzött meg közel száz futam keretében. Ezek közül a vadászugratás igazi kuriózumként szolgált, hiszen e verseny keretében a lovasnak az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt menjen végig a pályán; még az sem számított bajnek, ha netán hibázik a díjugratás közben, a lényeg a gyorsaságon volt. A lovasversenyt négy magyar bajnok csatája zárta. A versenyzők négy különböző lóval mentek végig az akadálypályán. E versenyszám különlegességét az adta, hogy a bajnokoknak egymás lovait is ki kellett próbálniuk.

Az új kenyér megszentelése és megáldása előtt a Pavane Tánccsoport zászlóforgatóinak produkcióját láthatta az emlékparkba érkezők sokasága. A hivatalos ünnepség két órakor kezdődött, ahol Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökének köszöntőjét követően Martonyi János, a Polgári Magyarországért Egyesület elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök emlékezett az államalapító Szent István királyra.

A nagyszínpadon a délután folyamán fellépett az üllési Fonó Néptáncegyüttes, majd a nap sztárvendége, Pataky Attila szórakoztatta a jelenlévőket, 18 órától pedig az István, a király rockopera egy órás, rövidített változatát tekinthették és hallgathatták meg az ünneplők. A nap folyamán kirakodóvásárban és a vursliban el lehetett költeni a forintokat, volt barantabemutató és lovasszínház. Természetesen a rendezvényről nem hiányoztak a vásári komédiások, bábjátékosok, a kézműves és gyerekfoglalkozások sem.

A Feszty-körkép iránt is hatalmas volt az érdeklődés: reggeltől estig közel harminc csoport, mintegy háromezer ember csodálta meg a nemzeti büszkeségünknek számító alkotást.

Előző sztori

Közösségteremtő népünnepély a vízparton

Következő sztori

Tűzijáték a Tisza fölött – galéria!