Nemzetközi biblikus konferencia Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idén huszadik alkalommal rendezik meg a szegedi biblikus konferenciát, amelyre Európa sok országából érkeznek katolikus, református és evangélikus bibliakutatók. A vasárnaptól keddig tartó, A Biblia szíve című konferencia fő témája az imádság, a szimpózium kapcsolódik a Biblia évének rendezvényeihez.

Az imádsággal kapcsolatban a konferenciát szervező Szeged-Csanádi Egyházmegye közleményében azt írja : “talán nem lehet magánügynek tekinteni azt, ami a magyar lakosság 80 százalékának legbensőbb érzésvilágát határozza meg”. Ugyanis – teszik hozzá – a németországi kezdeményezésre 14 kelet-közép-európai országban idén végzett kutatás eredménye szerint Közép-Kelet-Európa népességének 80 százaléka hisz Istenben, 72 százaléka pedig valamely nagy történelmi egyház tagja.
Ezen belül a vallásosság a 100 százalékhoz közelít a Balkán ortodox államaiban (Bulgária, Szerbia), míg a szekularizáció Kelet-Közép-Európa országaiban sokkal előrehaladottabb a felmérés adatai szerint.
A hívek az egyes országokban ugyan eltérő mértékben követik saját egyházuk hivatalos véleményét és fogadják el vezetőik nézeteit, “egy azonban közös, valahogyan imádkoznak, és átörökítik a bibliai imák irodalmát”. Ezért vizsgálja az imák szerepét az emberek életében a mostani szimpózium – olvasható a közleményben.
A háromnapos rendezvényen előadás hangzik el többek között Lisieux-i Szent Teréz és a Szentírás kapcsolatáról, a Jelenések könyvéről, a 114. zsoltárról és Pál apostol zsidókhoz írt leveléről.
A konferencián budapesti, bécsi, debreceni, gyulafehérvári, innsbrucki, kolozsvári, regensburgi, prágai, saarbrückeni, szarajevói és zágrábi teológusok tartanak előadásokat.
Az eseményhez kapcsolódóan hétfőn a Biblia művészeti hatástörténetéből nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
A konferencia védnökei: Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.

Előző sztori

Nézőcsúcs és megtelt tábla a SZIN-en

Következő sztori

A hurrikánokról