Megmenekültek a Zápor-tó récéi

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrégiben szegedi a Zápor-tó madárvilágának “oszlopos tagjait” gyűjtötték be a Szegedi Vadaspark munkatársai, mert a récék legyengültek, mérgezéses megbetegedés tüneteit mutatták. A tizenhárom legyengült récéből tizenegy gyógyult fel, kettő röviddel ápolásuk megkezdését követően elpusztult. A megerősödött vízimadarakat az állatkert területén lévő Sancer-tóban pénteken délelőtt tíz órakor eresztik szabadon.

A madarak tünetei mérgezésre utaltak, ami némi riadalmat keltett az állatbarátok körében. Azonban kiderült, hogy nem ipari szennyezés okozta megbetegedésüket, hanem egy baktérium, pontosabban annak mérge. A kivételesen forró időszakokban szaporodhatnak el a Clostridium botulinum baktériumok a pangó állóvizekben. Ennek toxinja idézi elő a botulizmus betegséget, amely az idegrendszer, a légzés és mozgatóizmok bénulásával jár. Ezen tünetek mellett a madarakat mesterségesen kellett táplálni.

A récék szabadulásukat követően várhatólag visszaköltöznek megszokott vizükre.

Előző sztori

Negyedszázad az István, a király mögött

Default thumbnail
Következő sztori

Győzelemekkel hangolt a rajtra az FK 1899 Szeged

Legutóbbi hasonló cikkek