Megkezdődött Szegeden a Nemzetközi Néptáncfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

A több száz táncos felvonulásával pénteken este elkezdődött a huszonharmadik nemzetközi néptáncfesztivál Szegeden.

A népviseletbe öltözött résztvevők zenés kíséret mellett énekelve és táncolva vonultak végig a Tisza-parti város utcáin az augusztus 11-ig tartó fesztivál megnyitójára.

A több mint negyven éve, 1966-ban indult szegedi fesztivál a magyar néptáncmozgalom Európa-szerte ismert, egyik legnagyobb rendezvénye, amelyet a páratlan években a hazai együttesek seregszemléjeként, páros esztendőkben pedig nemzetközi néptánctalálkozóként rendeznek meg.
Az idei fesztiválon a szegedi, fővárosi és nyíregyházi táncosok mellett részt vesznek felvidéki magyar, szlovák, lengyel, francia, valamint Szibériából érkező kalmük vendégegyüttesek, illetve Magyarországon élő afrikai táncosok egy csoportja is.

A fesztivál idejére Szeged és környéke szinte táncházzá alakul át: a társulatok esténként a városban és a környező településeken felállított színpadokon mutatják be műsorukat. Az előadások sora pénteken és szombaton este folklórbemutatókkal kezdődik az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

A fesztivál gálaműsorát augusztus 9-én és 10-én mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus által színpadra állított darab a kalandos életű gróf, Benyovszky Móric történetét ismerteti meg a közönséggel. Az előadás különlegessége, hogy a huszonötödik születésnapját ünneplő Ghymes együttes élőben adja elő a zenekar egyik alapítója, Szarka Tamás által szerzett muzsikát.

Előző sztori

A Szentivánéji sztárjai a KOGART-tárlaton

Következő sztori

„Hull az elsárgult levél…” – avagy a Bartók-ügy