Labdarúgás: hagytuk gálázni a Budafokot Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Bár az első félidőben sokkal jobban játszott ellenfelénél, 0-0-s első játékrészt követően a második félidőre összeroppant, s 3-0-s vereséget szenvedett a Tisza Volán SC labdarúgócsapata a Budafokkal szemben az NB III Alföld csoport 4. fordulójában. Ami a megyei bajnokságokat illeti, a II. osztályban hazai pályán veszített az UTC, míg a 4. körben győzelemmel kapcsolódott be a pontvadászatba az Universitas SC. A megye III-ban pedig újból győzött az FK – erről is részletes tudósítást olvashatnak.

A szegedi csapat tagjai és szurkolói a múlt heti orosházi döntetlen után nagyon bíztak benne, hogy összejöhet a szezonbéli első győzelem, ám sajnos csalatkozniuk kellett: bár az első játékrészben tetszetősen játszott a Volán, ám helyzeteit nem tudta értékesíteni, aztán ahogy az lenni szokott, fordulás után betaláltak a vendégek, majd még kétszer használták ki a kinyíló hazai védelem sebezhetőségét.

A tudósítónak őszintén be kell vallania, nagyon nehéz röviden értékelni az összecsapást, hiszen gyakorlatilag két teljesen ellentétes félidőt láthatott a mintegy 200 főnyi közönség. Ami az első 45 percben történt, a legszebb reményekre jogosított fel: a Volán fiatal együttese eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta, kulturáltan, stílusosan futballozott, a játék minden elemében felülmúlta a Budafokot, csak egész egyszerűen az összes helyzetét elrontotta. Lehetőség pedig volt bőven, Baji Renátó egyszer, Beretka Péter két alkalommal állt szemben egyedül a kapussal, de – nincs rá jobb szó – eltotojázták a ziccereket, lehetőséget adtak az ellenfélnek a közbelépésre. A középpályán Nagy Zsolt és Huszárik Zsolt harcos, agilis felfogása és remek szervezőmunkája tűnt fel ebben a periódusban. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Budafok előtt is adódott két nagy helyzet az első félidőben, ám Dongó Dénes mindkétszer nagyszerű érzékkel hárított.

Érezhető volt, hogy az első gól sok mindent meghatároz majd, s nem is tévedtek nagyot, akik féltően sóhajtottak fel az elpuskázott szegedi lehetőségek után. Két, középpályán történő labdaeladást góllal büntetett a rutinosabb Budafok, miközben a szegedi csapatjáték elemeire hullott szét: nyoma sem volt az első félidő ötletgazdag, szellemes focijának. Egy lesgyanús kiugrásból háromra növelte előnyét a vendégegyüttes, mely a végén még inkább padlóra küldhette volna a Szegedet. Két dolognak köszönhető, hogy nem így történt: egyrészt Dongó az utolsó húsz percben mintegy söprögetőt játszva számtalan helyzetben mentett kapujából 25-30 méterre kifutva, másrészt az utolsó percben, mikor már ő is tehetetlennek bizonyult, a felső lécen csattant egy budafoki emelés.

A mérkőzés bizonyította, hogy bár láthatóan hétről hétre fejlődik, még inkább stabillá kell válnia a szegedi együttes csapatjátékának, hiszen már az NB III-ban is nehéz győzelmet aratni csupán egy nagyszerű félidővel. Másrészt továbbra is fájóan hiányoznak a gólok! Az első sikerre tehát továbbra is várni kell, reméljük, már nem sokáig.

Tisza Volán SC – Budafoki LC 0-3 (0-0).
Szeged, 200 néző, vezette: Medovarszki I.

Tisza Volán: Dongó – Papp Á. (Török Á.), Grünwald, Udvari, Mészáros – Szilágyi, Mórocz – Nagy Zs. (Kazi), Huszárik, Beretka – Baji R. Vezetőedző: Buchholcz Gábor.
Budafok: Frank – Szkukalek Iván, Rétsági, Hacker, Nagy A., Havlik – Tóth, Fábián, Kóbor (Fürjes) – Nagy G. (Langer), Vobray (Árendás).
Gólszerző: Vobray (51’), Kóbor (57’), Nagy G. (75’).

További eredmények az Alföld csoportból:

Kiskunfélegyháza – Gyula 0-4
Algyő – Újbuda 4-1

Vasárnap:

Szolnok – Izsák 4-1
Kecskeméti TE II. – Monor 6-3
Jászapáti – Érd 1-0
Dabas – Orosháza 3-4
Honvéd II. – Hódmezővásárhely 0-0

A bajnokság állása: 1. Bp. Honvéd II., 2. Algyő SK 10-10 pont, 3. Kecskeméti TE II., 4. Budafoki LC 9-9 pont, … 14. Tisza Volán SC 1 pont.

A megyei I. osztály 4. fordulójában:

Mindszent – Tiszasziget 0-0
Szentesi Kinizsi – Tápé 0-1

Vasárnap:

SZVSE-Gyálarét – Nagymágocs 3-1
Sándorfalva – Csongrád 3-0
Mórahalom – Kiszombor 2-3
Balástya – Kistelek 3-5
Kiskundorozsma – Röszke 3-1
Újszentiván – Ásotthalom 0-1

A megyei II. osztály 4. körének szegedi vonatkozású eredményei:

Újszegedi TC – Apátfalva 0-1
Csanádpalota – Universitas SC Szeged 2-3

A megyei III. osztály 3. körében: továbbra is FK-parádé!

Cartel Balástya – IKV Alsóváros SE 1-1

Öttömös – FK 1899 Szeged 1-2. FK 1899 Szeged: Brunczvik – Meszes, Hüvös, Havas, Burzon – Fodor I. (Kaiser 77′), Lednitzky, Szokol (Túróczi 67′), Joszt (Vozár 83′), Halász – Majoros (Hulánszky 65′) .
Gól: Majoros 44′, Hulánszky 70′, sárga lap: Havas.

A „győztes csapaton ne változtass” elvet alakalmazta Hüvös edző az öttömösi összecsapás megelőzően,hiszen a múlt heti Ruzsa ellen 3 pontot szerző szegediek ugyanabban a felállásban futottak ki a barátságos homokháti falu arénájába. Meg kell említeni, hogy az apró település sporttelepe meglepően jó állapotban van, köszönhetően a pár évvel ezelőtti rekonstrukciónak. Szerencsére akadnak még ilyen helységek régiónkban…
Maga a mérkőzés némi kék-fekete mezőnyfölénnyel indult, olykor a játékmester Szokol kötött masnit a hazaiak lábára, néha a szélsőjátékkal zavarták meg a vendégtámadók a lelkes ÖSE védelmet, gólt azonban mégis a hazaiak szereztek.A védelmi megingást Hudák váltotta vezetésre, holott azt megelőzően nem sok esélyük volt a találatra. Az FK még magasabb szintre kapcsolt, és jött a menetrend szerinti Majoros-gól. A csatár már három meccs óta zsinórban eredményes, reméljük, minél tovább meg is tartja ezt a jó szokását.
A második játékrész nem hozott különösebb változást, a vendégek hajtottak a vezető gólért, amelyet végül a csereként beállt, sérüléséből felépülő, NB-s múlttal rendelkező Hulánszky szerzett meg a hazai portás megingását kihasználva. Az öttömösiek ezután némi mezőnyfölénybe kerültek,de egy komolyabb helyzetet leszámítva nem különösebben veszélyeztették a Szeged kapuját. A végre maradt az öröm, az Ultras Szeged és FK 1899 Szeged egymás nyakába borulva ünnepelt immár sorozatban negyedik alkalommal.
A vetélytársak eredményeinek kedvező alakulása miatt a megye III. tabelláját jelenleg az FK 1899 Szeged vezeti, és nagy feladatok várnak a csapatra, hisz szerdán az élvonalbeli múlttal rendelkező SZVSE ellen játszanak kupamérkőzést, míg szombaton a szintén veretlen Cartel Balástya vendégeskedik a Felső Tisza-parti stadionban.

Előző sztori

Apollo-program Szegeden

Következő sztori

Elköszönt a SZIN – a 3. nap képei