Kedd: az ünnepre hangolódás jegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mai programok egy része már az ünnepi rendezvényekre hangolódás jegyében telik. Ennek következtében ne feledjük, hogy a szegedi rakpart, ahol délután kezdődik a műsor, csütörtök délelőtt tíz óráig zárva lesz, a belvárosban ezért forgalmi dugók alakulhatnak ki. Holnap a “hivatalos” ünnepségek alternatívájaként Szent István-napi horgászverseny kezdődik reggel hatkor a Sárgán, majd bográcsos halászléfőző verseny veszi kezdetét ugyanott délelőtt kilenc órától, mely rendezvény innentől családias jelleget ölt: homokvárépítés, kézműves foglalkozás, strandfoci, röplabda és persze jó társaság várja az érkezőket.

Még két napig a forró fém- és kőlapokon és rácsokon sülő hús illata tölti meg a levegőt Újszegeden. Déltől várja vendégeit a nemzetközi grillfesztivál az újszegedi Ligetben, ahol ma késő délutántól estig a táncé és a tánczenéé a szerep a következő leosztásban: bemutatkozik az Akrobat Original Dance School, majd az Andy Dance School, ezt követően pedig nyolc órától a Drink Pinter’s zenekar játszik este tíz óráig.

Délután négy órától “Meséről mesére” programjával várja a kisiskolásokat a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtári részlege (Szeged, Dóm tér 1-4.).

Két napos kikapcsolódást, légi és szárazföldi programokat tartogat az Államalapítás Ünnepe a szegedi Huszár Mátyás rakparton. A rendezvényekre kilátogatók zenés programokat és tűzijátékot láthatnak és hallhatnak holnap, amikor végül utcabállal zárhatják az ünnepet.
Ma délután öt órától kezdődnek a színpadi programok, majd hat órától Veres Zoltán műrepülő bemutatójára kerül sor a Tisza felett.

A közelben este hét órakor a Port Royal étterem és kávézóban (Szeged, Stefánia 4.) kezdődik a “Szívek éjszakája“. Bár a leírásból nem derül ki, valójában mit takar a program, de megemlítjük.

Visszaemlékezés a szegedi ellenforradalmi napokra” címmel a Közéleti Kávéház szervezésében délután öt órától kezdődik az Eötvös Lóránd Kollégiumban (Tisza Lajos krt. 103.) kerekasztal-beszélgetés a Szegedországtól Magyarországig (Bokor Pál); Apám, a vöröskatona (Takács Tibor); Horthy Miklós, a fehérek vezére (Hollós Ervin-Lajtai Vera) című könyvek nyomán. Vendégek: Takács Tibor író, költő, rádióriporter, szerkesztő; Kiss Gábor Ferenc történész; Miklós Péter történész (a SZEGEDma.hu publicistája) és Udvari Nagy István történész. Házigazda: v. Szilágyi Árpád, a Magyar Kultúra Lovagja.

A Dóm téren este kilenc órától kezdődik az “István, a király” A Társulat előadásában.
(Holnap ez az időpont annyiban módosul, hogy az előadás kezdete bevárja a tűzijáték végét!)

S ha már a az augusztus 20-i programokra utalunk, íme az előzetes:
Szegeden délelőtt fél tizenkettőkor a városháza előtt a hivatalos programokkal indul az ünnepség. A zászlófelvonás után délben Szent István és Gizella szobránál folytatódik a megemlékezés. A rakparton délután háromtól színpadi műsorok szórakoztatják a közönséget. Este nyolc órától a Magyar Állami Népi Együttes „Pannon freskó” című nagyszabású, kétfelvonásos produkcióját láthatják az kilátogatók.

A műsor szünetében, öt perccel a tűzijáték kezdetét megelőzően lézershow, kilenc órakor pedig a látványos tűzijáték kezdődik, mely során többek között lampionos és vízre ugró bombák, valamint tűzmozsár színesítik a látványt. A tűzijáték után folytatódik a Magyar Állami Népi Együttes műsora, majd pedig éjfélig tartó utcabál zárja a két napos ünnepi rendezvényt.

Napközben érdemes kilátogatni az Ópusztaszeri Nemzet Emlékhelyre, ahol színes, látványos programok, vásár várja az érdeklődőket. Mi a lovasprogramokat ajánljuk olvasóink figyelmébe, illetve a Feszty-körkép ingyenes megtekintésének lehetőségét.

És persze ne feledkezzünk meg a Klauzál téri olimpiai fesztiválról és az óriáskivetítőről, mert lesz miért és kiért szurkolnunk!

Előző sztori

Fizetős “szabad” strand – majd ha fagy?

Következő sztori

Moziajánló: Párizs és Dylan, a szeretnivalók