Ingyen látható a magyarok bejövetele huszadikán

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A nemzeti ünnepen, augusztus 20-án bárki ingyenesen tekintheti meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparban látható Feszty-körképet. A várható óriási érdeklődésre való tekintettel a látogatóknak előre kell jelezniük igényüket, ha a Szent István-napon szeretnék megnézni a monumentális műalkotást. Augusztus 20-án a szervező Csongrád Megyei Önkormányzat egész napos rendezvénnyel várja az ünneplőket az emlékparkba.

“A magyarok bejövetele” című monumentális festmény az utóbbi időkben főként annak kapcsán került az érdeklődés homlokterébe, hogy az elmúlt évtized elmulasztott fejlesztései miatt a Feszty Árpád világhírű művének helyt adó Rotunda beázik, s ezzel veszélyezteti a felbecsülhetetlen értékű körképet.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark munkatársai már megkezdték az augusztus 20-i ingyenes látogatók csoportbeosztását; jelentkezni a 62/275-133-as telefon 103-as mellékén lehet. Természetesen akik nem kívánnak élni az ingyenes belépés lehetőségével, szintén megtekinthetik az ünnepnap a Feszty-körképet – ők az 1896 forintos millenniumi jegy megvásárlásával támogathatják a műalkotás megóvását, de a gördülékeny szervezés érdekében érdemes nekik is regisztrálniuk.

„A Feszty-körképpel kapcsolatos gondokról sokat hallott az utóbbi időkben az ország, most azt szeretnénk, ha egy napra, augusztus 20-ára elfelejthetnénk a mindennapokat terhelő problémákat, és mindenki az ünnephez illő emelkedettséggel tekinthetné meg ezt a csodálatos, lenyűgöző műalkotást. Örülök, hogy ezen a napon olyanok is megnézhetik a körképet, akik anyagi okok miatt egyébként nem tudnának erre áldozni” – mondja Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke.

A Csongrád megyei Szent István-nap lovasversenyekkel kezdődik, majd délután az ünnepi megemlékezést követően többek között koncertekre, az “István, a király” rockoperára, baranta bemutatóra, vívásokatatásra és pónilovagoltatásra várják az érdeklődőket. A nap sztárvendége az Edda legendás énekese, Pataky Attila lesz.

Előző sztori

Országos ügy lett a SZEGEDma.hu cikkéből!

Következő sztori

Csütörtök: közönségtalálkozó, táncház, kézművesség