Hétvégi szegedi programelőzetes

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár ma estére elérheti Szeged térségét egy az országon átsöprő vihar, a lehűlés jót tehet a szabad téri programokra vágyóknak. Rendezvényekből lesz bőven, s hogy előre lehessen tervezni, itt jelzünk néhányat ezek közül.

Szombaton reggel a Partfürdőn veszi kezdetét az V. PARTFÜRDŐI AMATŐR GULYÁSFŐZŐ VERSENY, ahol a nevezők a gulyás-gulyásleves-babgulyás-alföldi gulyás ételek elkészítésének tudományáról adhatnak számot. Ez amolyan családi programnak ígérkezik, ahol a lábak alatt álló objektumok alá eső esetén is be lehet húzódni. A nevezési díj 3000 forint, nevezni lehet Hidegkútinénál (Tel.: 06-20-352-1476) vagy személyesen a Partfürdő Sörözőnél. A csapat egy főzőmesterből és két fő kuktából, továbbá baráti segítőkből állhat.
A verseny szervezői biztosítják a háromfős csapat belépését a Partfürdő területére, továbbá
a főzőhelyet, vízvételi lehetőséget, korlátozott számban asztalt, valamint igény esetén esetleg tűzifát.
Az lapanyagokról, főzőeszközökről a csapatok gondoskodnak. Zsűrielnök: Frank Sándor mesterszakács. Az első három helyezett értékes díjazásban részesül.

Ugyanezen időben Szeged-Tápén több mint kéttucat háromfős csapat verseng, hogy melyikük tud finomabb és tetszetősebb étket főzni az ősi magyar “konzervételből”. A fesztiválra a Dél-Alföld minden szegletéből, Vajdaságból és Szlovákiából is érkeznek a kapitányból és két kuktából álló csapatok, amelyek már kora reggel elkezdik az előkészületeket, fölállítják a bográcsokat, tisztítják a hozzávalókat…

Aki nem főz magának, de betyárosan jó ízekre vágyik, és nem sajnálja az időt kimozdulni a szomszédba, az látogasson el az első Sándorfalvi Betyárnapra. A programok ingyenesek. A szombati rendezvénynek a csikósok, fogatosok világának bemutatása, a hagyományápolás a gerince. Több helyről érkeznek kézművesek, és lesz betyárkonyha, ami voltaképpen különféle népies ételek bemutatása egy főzőverseny keretében, melyre a polgármester is benevezett. Nem maradhat el a „parasztolimpia” sem, ahol népi ügyességi versenyeken, vetélkedőkben mérettethetik meg magukat a jelentkezők. Ennek részleteit egyelőre titokban tartják a szervezők, hogy mindenki egyformán készületlenül érkezzen. A helyi értékeket mutatja be a Sándorfalvi Citerazenekar, a Városi Énekkar és a Szépasszonyok Néptánccsoport. Délelőtt és délután is lesznek csikósbemutatók, Sándorfalván mutatkozik meg a pusztaszeri puszta ötös, a szerbiai Lukácsfalváról pedig kancsikások érkeznek. Este a betyárbál sem maradhat el, Vecsernyés Róbert és a Stones muzsikál, a délutáni programban pedig fellép a Capuccino együttes. Még két érdekessége lesz a Betyárnapnak, az egyik, hogy a közönség szemtanúja lehet igazi betyáros leányrablásnak, valamint ismét kihirdetik Rúzsa Sándor körözését. És mint hírlik, ennek fele sem tréfa, hiszen a betyár kézre kerítője jutalmat is fog kapni.

Az olimpia jegyében játékos szellemi és erőnléti próbákkal várják a két-ötfős családokat, baráti társaságokat augusztus minden szombatján a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. Ez alkalommal a vetélkedés a küzdősportok köré rendeződik szombaton délelőtt fél tizenegytől (Szeged, Dóm tér 1-4., tel.: 62/ 630-634).

Ma főpróba, holnap már “élesben” megy a Szegedi Szabadtéri Játékok új premierje, a Benyovszky Móric életét felidéző zenés táncjáték. A mgyar gróf az egyik legjelentősebb XVIII. századi világutazó és felfedező, tengeri kereskedelemre vonatkozó elképzeléseivel meghaladta saját korát, észak-csendes-óceáni utazásaival megelőzte James Cookot és a franciákat. Az élettörténetét elmesélő táncokat Zsuráfszky Zoltán koreografálja, zenéjét pedig a világhírű Ghymes együttes szerzi és adja elő.

De a magyar folklórból a cigányzene sem maradhat ki, különösen, ha Szegedről van szó. Ezért vasárnap délelőtt tizenegy órakorkor a Dankó Pista-szobornál koszorúznak, délután két órától a cigányzenészek és a magyar nóta helyzetéről beszélgetnek, majd délután hattól a városháza udvarán rendeznek gálaműsort, a belépés ingyenes. Fellép a Gondi Márton Egyesület Dankó Pista-zenekara, a Rúzsa Sándor Népdalkör, továbbá a citerazenekar.

Előző sztori

Péntek: fotókiállítás, zenék és olimpiázás

Következő sztori

Nemzetközi grillfesztivál lesz a Ligetben