Hétvége – bő szegedi programkínálat

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétvége Szegeden most péntekkel kezdődik: szabadtéri, néptánc, valamint szőregi csata és várszínház – így dióhéjban sem mondható szegényesnak a kínálat, és akkor még nem említettük meg a tegnap óta dübörgő csongrádi “Körös-Toroki Napok”-at.

Pénteken öt órakor a Széchenyi téren kezdetét veszi a szőregi csata 159. évfordulója alkalmából megrendezendő XI. Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozó. A csatát vasárnap mutatják be a hagyományőrzők.

A mai nappal megkezdődik a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál, melynek keretében az Újszegedi Szabadtéri Színpadon láthatnak folklórbemutatót az érdeklődők este fél kilenctől pénteken és szombaton, de még előtte, pénteken délután fél hattól menettáncot csodálhatunk meg a Kárász utcán át, majd ezután a Dugonics téren kerül sor az ünnepi megnyitóra.

Pénteken este fél kilenctől a Muzsikáló Udvar keretében “Szájról szájra”. Nép- és világzene Magyarországról címmel tartanak koncerteket a városháza udvarában.

Ugyanekkor a VI. Szegedi Várjátékok nézőtere is megnyílik: itt az újjászületett a Szép magyar komédia várja a közönséget pénteken, szombaton és vasárnap este kilenc órától.

Pénteken és szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a szokott esti, kilenc órai kezdéssel a Szentivánéji álom sikerprodukciójának utolsó két előadása látható, jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Közben tovább folyik a sör a II. Dreher Sörünnepen a Horváth Mihály utcai Vedres István Építőipari Szakközépiskolában, ahol péntektől vasárnapig délután öt órai kezdettel a Mister’s együttes zenél.

A hétvégén tartják a szeged-alsóvárosi Havas Boldogasszony országos nagybúcsút, melyre több ezer hívet várnak.
A búcsú szombaton délután Zatykó László ferences szerzetes miséjével kezdődik, majd Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrál misét az ifjúságért, ezt követően ünnepélyes esti zsolozsma és görög katolikus liturgia kezdődik, éjszaka pedig fáklyás keresztutat rendeznek a templom előtti téren. Vasárnap délelőtt Kis-Rigó László megyés püspök celebrálja az ünnepi nagymisét. Ezen a napon misét tartanak az édesanyai és édesapai hivatásokért, az idősekért, a betegekért, valamint a papi hivatásokért. A búcsú zárószertartását vasárnap este Gyulay Endre püspök celebrálja.

A hétvégi strandidőben érdemes lesz gyakrabban felnézni az égre Szeged felett, hiszen felettünk rendezik meg az 53. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokságot: több mint negyven magyar versenyzőt és nyolc külföldi pilótát vártak a rendezvényre.

És hogy a gyerekeket se hagyjuk ki: augusztustól 1-től 30-ig a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtára számos szórakoztató és hasznos programmal várja a gyerekeket a Szegedi Vakáció 2008 a Gyermekkönyvtárban címmel, így például ma 10.30-tól a Mark Twain és hősei című, olvasni tudó gyerekeknek szóló foglalkozássorozat 5. részére kerül sor.

Aki pedig a focit szereti, szombaton 10 órától a Tisza Volán SC-Kiskundorozsma felkészülési meccset nézheti meg a Felső Tisza parti SZEOL-stadionban.

Előző sztori

Szentivánéji – utolsó nekifutás a szabadtérin

Következő sztori

Szegedi Fidelitas: Gyurcsány a hibás!