Döntésre várva

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mert ne legyen kétségünk afelől, hogy egy kedvező döntés után beindul a városháza kommunikációs úthengere és – ismételten – megtudhatjuk, hogy minden öröm és jó forrása nem más, mint Botka László.


Az elmúlt héten felröppent a hír, hogy hazánkban létesítheti új, kelet-közép-európai kutató-fejlesztő (k+f) központját a világ legnagyobb gyógyszergyártójának számító Pfizer. Az egység, ha valóban Magyarországon épül fel, minden bizonnyal Szegeden lesz. Az egyebek mellett a Viagra potencianövelő szert is kifejlesztő Pfizer a magyar gyógyszerpiac hatodik legnagyobb szereplője 4,5 százalékos piaci részesedéssel. Éves forgalma csak nálunk 110-130 millió dollár (19 és fél milliárd forint). Európában kizárólag Londonban van hasonló központja, kapacitásait bővíteni szeretné, nyitna Kelet-Európa felé. A hazai leánycég június 13-án terjesztette be a terveket az anyavállalat vezetéséhez, a végső döntés a projektről az ősszel születhet meg. A Pfizer mintegy 25-30 millió dollárt fordít majd az új központ kialakítására, ahol várhatóan 75-120 kutató dolgozhat.
Valószínűleg minden normális gondolkodású szegedi – pártállástól függetlenül – abban reménykedik, hogy Kecskemét (Mercedes) és Debrecen (Richter) után talán nekünk is jut egy nagyprojekt, és szeptemberben vagy októberben a csongrádi megyeszékhelyet hirdetik ki győztesként. A cseh és lengyel vetélytársak ismeretében azonban ez még korántsem egy lefutott meccs. Szóval, kellene ez a beruházás – mint egy falat kenyér -, bár a munkanélküliség problémáját azért ez sem fogja megoldani, de azért mérsékelheti valamelyest.
És itt kerül a képbe ismét a kommunikáció. Mert ne legyen kétségünk afelől, hogy egy kedvező döntés után beindul a városháza kommunikációs úthengere és – ismételten – megtudhatjuk, hogy minden öröm és jó forrása nem más, mint Botka László.
Érdemes felidézni Löffler Tibor legutóbbi, a SZEGEDma.hu-n vasárnap megjelent publicisztikájából egy részt, mely szerint a „Gyurcsány a hibás” elnevezésű kampány „a helyi (szocialista) vezetéseket felmentheti az átlagpolgár szemében, hiszen ha másért nem, hát – vélhetik – végső soron nem a helyi vezetés a hibás vagy felelős, hanem Gyurcsány Ferenc. És erre nyugodtan épülhet egy olyan ellenkommunikáció, amellyel azt érzékeltetik, hogy például a 2000 ágyas klinikai tömb reális és remek elgondolása volt Botka Lászlóéknak, csakhát, ugye, nem Botka, hanem – ‘Gyurcsány a hibás’… Egy ilyen tartalmú ellenkampány valószínűsége annál nagyobb, minél inkább válik maga Gyurcsány is bukottá pártjában, akivel el lehet vitetni minden balhét. Pláne akkor, ha Gyurcsányt, a ‘hibást’, nem indítják a szocialisták a következő választáson, viszont Botka László meg Ujhelyi István jelölt marad.”
Ha ezt a két tényezőt (kontraproduktív kampány plusz kedvező Pfizer-döntés) összeadjuk, akkor gyakorlatilag borítékolható a 2010-es önkormányzati választás eredménye. Többek közt ezért is kellene a helyi jobboldalnak összekapnia magát, mert így bukása szinte biztosra vehető.

Előző sztori

Megkerült Janics Natasa kajaklapátja

Következő sztori

Szegedi versenyzők a pool biliárd Európa-bajnokságon