Kultúra

Commedia dell’arte Pinceszínház módra

Commedia dell’arte Pinceszínház módra

2008. augusztus 9., szombat
Commedia dell’arte Pinceszínház módra

Fotók: Gémes Sándor

Móra Ferenc Didergő királyával nyitotta meg a Pinceszínház a VI. Szegedi Várjátékok commedia dell'arte fesztiválját. A háromnapos rendezvényen fellépőket szakmai zsűri értékeli.

Pénteken

Móra Ferencnek

a Pinceszíház által megzenésített és a gyerekek számára nézhető mesévé átírt darabját adták elő a commedia dell'arte fesztivál nyitódarabjaként.

Kancsár Orsolyát (alsó képünkön)

, a fesztivál szervezőjét arról kérdeztük, miért nyúltak vissza ehhez a régi műfajhoz, a commedia dell'arte-hez, a vásári bohózathoz: „Pontosan azért, mert egy régi műfajról van szó. Van egy kezdeményezésünk, az Ekhós Szekér Turné, melynek keretében tavaly hat előadást tartottunk. Ez egy kulturális misszió, hogy olyan helyekre is eljuttassuk az előadásokat, ahol a környéken nincs színház, vagy hátrányos helyzetű a település, tehát nincs vagy csak kevés lehetőségük van az embereknek színházba járni. E turnéban került elő tavaly

Moliére-től

'A férjek iskolája', és így jött az ötlet, hogy csináljunk egy ilyen commedia dell'arte fesztivált" - mesélt Kancsár Orsolya a háttérről. A Didergő király is a commedia dell'arte jellemzőit hordozta, nem hagyományos, hanem interaktív előadást láthattak a gyerekek, ők maguk is játszottak, őket is bevonták a produkcióba, ami nagy sikert aratott a nézők körében, a Didergő király szerepében egyébként maga

Kancsár József

, a Pinceszínház igazgatója didergett.

Nem megfogható

„A közönség nagyon szereti az ilyen előadásokat" - árulta el Kancsár Orsolya. „Az embereknek - mostanában meg főleg - kevés pénzük van, és meggondolják, hogy azt mire költik. És a kultúra sajnos egy olyan terület, ami nem kézzelfogható: ha kiadok érte pénzt, nem kapok érte enni-innivalót, ezért ritkábban is költenek rá. De nagyon szeretik az ilyen alkalmakat, és ezért gondoltunk most is erre a fesztiválra. Persze csak támogatással, pályázatokkal lehet megoldani. Rengetegen szoktak lenni, és nagyon hálásak az emberek azért, hogy kapnak egy színházi élményt. Reméljük, hogy ezáltal esetleg vissza lehet hívni őket a színházba is, mert felismerik, hogy ez olyan kulturális élményt nyújt, ami érzelmi pluszt is ad" - emelte ki a szervező.

Megmérettetés

A fesztivál szervezője azt is elmondta, szívesen jönnek játszani a színházak, aminek az is az oka, hogy mostanában a pályázati szempontok miatt is nagyon fontossá vált, hogy egy-egy színház társulata szakmai találkozókon és hazai fesztiválokon részt vegy. „Emellett azt is meglátják, hogy milyenek, hogyan játszanak a többiek, és szakmai zsűri előtt megmérettetik magukat" - mondta Kancsár Orsolya. A mostani zsűri tiszteletbeli elnöke

Király Levente

, a Nemzet Színésze, zsűrizik

Jakab Tamás, Marik István

és

Kancsár József

, a Pinceszínház igazgatója. A zsűri a legjobb előadást fogja díjazni, és a nyertes produkciót meghívják jövőre a VII. Szegedi Várjátékokra fellépőként. Ezek mellett díjat ajánlott fel a Montana Tours egy utazásra, a Szilánk Zrt. egy tárgyi díjat, a Törökkulcs Szervíz pedig oklevelet és tárgyi díjakat ad át. „Jövőre tervezzük, hogy külön díjazzuk a színészeket, a rendezést és az előadást" - tudtuk meg Kancsár Orsolyától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.