Varga Tamás és társai Malagában

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Ma reggel elutazott a spanyolországi vízilabda-Európa-bajnokságra a magyar férfiválogatott, soraiban a Szeged Beton olimpiai bajnok ászával, Varga Tamással.

A 2004-es athéni ötkarikás játékok egyik hőse három év után verekedte magát vissza Kemény Dénes együttesébe. A 32 esztendős, 201 cm magas átlövő persze még nem veheti biztosra, hogy egész nyáron a nemzeti alakulat tagja marad. A hétfői csapathirdetés egyelőre csak a kontinensviadalra vonatkozik, a szövetségi kapitány ugyanis többször hangsúlyozta, egyáltalán nem biztos, hogy Pekingbe is ugyanezzel a 13 pólóssal utazik a címvédő gárda.

Varga Tamás (képünkön fehér sapkában 2-es számmal) a bajnokságban – ahol végül negyedikként végzett a Beton – szinte végig kiemelkedően teljesített, s a válogatott felkészülési tornáin is jól muzsikált, így nyerte el a kapitány bizalmát. A bővebb keretnek az esztendő folyamán a Szeged fiatal hálóőre, Baksa László is tagja volt, őt azonban végül megelőzte a dominós Gergely István a Kemény-rangsorban. Az Eb-re így is csak két kapuvédő, Szécsi Zoltán és Nagy Viktor utazhatott.

A magyar válogatott Malagában az A jelű csoportba került: az ellenfelek között a világbajnok horvátok, a házigazda spanyolok, az újonc, de nagyon erős montenegróiak, a mindig veszélyes görögök és a szlovákok találhatóak. A másik szextettben Szerbia, Olaszország, Oroszország, Németország, Románia és Macedónia kapott helyet. A csoportelsők egyenes ágon az elődöntőbe kerülnek, míg a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak a négy közé jutásért.

A Varga Tamással felálló magyar válogatott pénteken 19.30-kor a horvátok ellen kezdi meg szereplését. A számunkra rosszul végződött 2007-es világbajnoki finálé visszavágója máris hatalmas csatát ígér.

A mieink utoljára éppen 2004-ben, az athéni olimpián – Varga Tamással a csapat tagjai között – nyertek nagy tornát. A legutóbbi Eb-n 2006 őszén Belgrádban a házigazda szerbektől szenvedtünk 9-8-as vereséget a döntőben, úgy, hogy a találkozó elején több góllal is vezettünk. Bízzunk benne, hogy a szegedi klasszis visszatérése újra aranypályára állítja a magyar fiúkat.

A kontinensviadal július 4-étől 13-áig tart Malagában.

Előző sztori

Rus túl nagy falat volt Susányi Zsófia számára

Következő sztori

Szupervonatot a zsákutcába?