Utánpótlás kajak-kenu Eb: 18 érem a vége

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A Szegeden zajló MKB ifjúsági és U23-as síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság zárónapjának déutánján az 500 méteres finálékat rendezték az U-23-as versenyzõk számára. A kontinensbajnokság abszolút sztárja Csipes Tamara lett, aki egyesben mindkét távon, 500-on pedig Hegyi Zomillával párosban nyert aranyérmet.

A délutáni program másfél órás csúszással kezdõdött egy vaklármának bizonyuló bombariadó miatt. A Csongrád-megyei Rendõr Fõkapitányság munkatársai és a helyi biztonsági szolgálat emberei igen szakszerűen jártak el: a lelátóról a 200 méteres rajtvonalig tereltek ki mindenkit, amíg kutyákkal át nem vizsgálták a területet.

A közjáték sem zavarta meg azonban Csipes Tamarát, aki rutinos profikra jellemző módon kajakozta végig az olimpiai távot, és győzte le riválisait. Az eredményhirdetés után pedig szaladt Hegyi Zomillához, hogy párosban is nagyot alkothassanak. Meg is tették – akár a jelen felnőtt válogatottjának nagyjai –, vagyis a sportágban máris biztosítottnak tetszik a következő olimpiára az erõs utánpótlás. Miközben ne feledjük, az U23-as korosztályba tartozó Szabó Gabriella és Kozák Danuta már Pekingben is ott lesz…
”Az Eb előtt nem gondoltam volna, hogy három arannyal zárom a viadalt, de nagyon boldog vagyok” – mondta a kajak-kenu szövetség honlapjának Csipes Tamara. „Én örültem a szembeszélnek, nagyobb gondot okozott a bombariadó, mivel csak 5 perccel előtte szóltak, és ez eléggé kizökkentett a koncentrációból, de sikerült összeszednünk magunkat.”
”Az elő- és középfutam időeredménye alapján reménykedtünk a győzelemben, bár a szembeszél kicsit megijesztett” – mondta Hegyi Zomilla. „Négy éve megyünk együtt párost, de nemzetközi versenyen most elõször volt szembeszelünk, ráadásul a bombariadó miatt a megszokott verseny elõtti ritmusom is felborult, kétszer is vízre kellett szállnom, úgyhogy örülök hogy a zavaró körülmények ellenére sikerült nyernünk.

A Sarudi Alíz, Csernák Petra, Csernák Edina, Bara Alexandra alkotta női négyesünk a negyedik helyen zárt.
A férfiaknál sem maradtunk érem nélkül: Dobos András kiváló kajakozással szerzett ezüstérmet a spanyol Cosgaya mögött és a litván Malinauskas előtt. Bakó Zoltán tanítványa remek hajrát produkált, és néhány éven belül a felnõtt mezőnyben is ütőképes versenyző lehet.
A férfipárosok elképesztően szoros versengésben döntöttek az érmekről: a Papp Sándor, Szalay Tamás duó végül negyedik lett, ami szép eredmény, hisz az első öt helyezett két másodpercen belül siklott a célba.

A kenusoknál Volein Viktor a hatodik helyen végzett, a Németh Gergő, Nagy Péter duó pedig ugyan a dobogóért végül nem volt meccsben, negyedik helyüket azonban kiváló kenuzással hozták. A Varga Dávid, Széles Gábor, Németh Gergő, Nagy Péter kenusnégyes fantasztikus pályát ment: csupán a célfotó alapján lehetett megítélni, hogy erõfeszítésük érmes helyezést ért-e vagy sem… Hála az égnek, bronzérmet ért! Hosszas várakozás után ugyanis kiderült, egy hajszállal, egészen pontosan tizenkét ezredmásodperccel a mieink hajójának az orra ért elõbb a célba, s nem a románoké. Méricskélni nehéz, de tán még ennél is nagyobb boldogságot okoztak férfi kajaknégyesünk tagjai. Az Eb utolsó döntőjében Dombi Rudolf, Molnár Péter, Dobos András és Hadvina Gergely esélyesekhez méltóan kajakozva, parádés kezdéssel, remek utazósebességgel és tetszetős hajrával söpörték be az aranyérmet az oroszok és a fehéroroszok elõtt.

Fekete szalaggal versenyzõ utánpótlás kajakosaink és kenusaink méltóképp tisztelegtek Kolonics György emléke elõtt. Az ifjúságiak négy arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel, az U-23-asok hat arany-, két ezüst- és két bronzéremmel zárták a viadalt, vagyis a teljes utánpótlás-válogatott összesen 18 éremet lapátolt be az Eb-n!
”Tavaly Belgrádban is hatot nyertünk, de az akkori csapatunkból most négyen is az olimpiára készülnek. A változatlan sikeresség azonban azt mutatja, hogy megvan a folyamatosság, és kiválóak az utánuk következők” – mondta Nagy László, az U-23-as válogatott vezetõedzője. „Kiemelendő Csipes Tamara, aki háromból három számot nyert, és bár még nagyon-nagyon fiatal, mondható, újra régi fényében ragyog. Hegyi Zomilla tavaszi gyengébb teljesítménye után most szépen teljesített, szintúgy a Faldum, Medveczky páros, amely a felnőtt Eb után itt is bizonyított. Férfi kajakban is született győzelmünk, de erősítenünk kell egy kicsit az olimpiai számokban. Kenuban a Sáfrán testvérek mellett új csapat formálódik, és ők akár már jövőre beérhetnek. A tíz éremmel boldogok lehetünk, és magabiztosan várhatjuk a Peking után következõ olimpiai ciklust.

Az MKB ifjúsági és U-23-as kajak-kenu Európa-bajnokság nem az utolsó nagy nemzetközi regatta volt Szegeden az idén: szeptemberben az Európai Olimpiai Reménységek Versenyére (EORV) kerül sor a Maty-éren. Addig is sok szurkolnivalónk lesz a pekingi olimpián.

U-23-asok, 500 méteres döntők:

nők:
K-1: 1. Csipes Tamara
K-2: 1. Csipes Tamara – Hegyi Zomilla
K-4: 4. Sarudi Alíz – Csernák Petra – Csernák Edina – Bara Alexandra
férfiak:
K-1: 2. Dobos András
K-2: 4. Papp Sándor – Szalay Tamás
K-4: 1. Dombi Rudolf, Molnár Péter, Dobos András, Hadvina Gergely
C-1: 6. Volein Viktor
C-2: 4. Németh Gergő – Nagy Péter
C-4: 3. Varga Dávid – Széles Gábor – Németh Gergő – Nagy Péter

Előző sztori

Dinnyefront

Következő sztori

THEALTER fesztivál gyerektáborral