Sorsoltak a női kosárlabda Európa-kupában

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor


München mellett ma délután megtartották a 2008/2009. évi nemzetközi női kosárlabdakupák sorsolását.

A magyar bajnokságban egymás után a második alkalommal bronzérmes helyen végzett Szeviép-Szeged gárdája orosz, svéd és egy selejtezős ellenféllel küzdhet a csoportkörben.
A második számú európai kupasorozatban a 10 selejtezős párharc győztesét és a 38 már főtáblás együttest tizenkét kvartettbe sorolták. A Szeviép az orosz BC Moszkvával, a svéd Solna Vikings gárdájával és a SEAT Foton Győr-Université BC Neuchatel (svájci) csata továbbjutójával méri majd össze tudását a D jelű négyesben. A csoportküzdelmek október 22-étől november végéig tartanak. A legjobb 32 közé a csoportok első két helyezettje, valamint a nyolc legjobb harmadik jut be.
A legerősebb riválisnak egyértelműen a moszkvaiak ígérkeznek, akik tavaly egészen az Európa-kupa döntőjéig meneteltek, ahol csak az olasz Beretta-Familia Schio tudta megállítani őket. A rendkívül erős orosz bajnokság alapszakaszában negyedikként zártak, ám a rájátszásban végül nem tudtak a legjobb négybe kerülni. A gárdát nyártól a többszörös Euroliga-győztes szlovák tréner, Natalia Hejkova irányítja, s az amúgy is izmos keret a hírek szerint horvát és bosnyák légiósokkal erősödik tovább.
A 2002, 2004, és 2006 után 2008-ban is svéd bajnoki címet szerző Solna Vikings utoljára 1992-ben indult az Európa-kupa elődjében, a Liliana Ronchetti-kupában. Ismerve a svéd női kosárlabda erejét, egy-két légiósukkal együtt sem okozhatnak komolyabb problémát a magyar bronzérmesnek. Ami a selejzetősöket illeti, a Győr tavaly hetedikként zárt a magyar bajnokságban, míg a Neuchatel ezüstérmes lett Svájcban. A helvétek a 2007/2008-as kiírásban is EK-indulók voltak: a csoportkört követően egy győzelemmel és öt vereséggel búcsúztak.
A Szeviéptől tehát mindent egybevetve a csoport második helyének megszerzése lehet a reális elvárás. A szegedi lányok 2005-ben érték el legnagyobb sikerüket a kupasorozatban, amikor is egészen a negyeddöntőig meneteltek. A tavalyi szezonban a legjobb 16 közé jutásért vívott párharcban a szlovák Ruzomberok ellen búcsúztak Fürész Emőkéék.
A Szeviép vezetőedzői posztját egyébként nyártól az eddigi másodedző, a korábbi válogatott irányító Donkó Orsolya vette át. A csapattól meghatározó játékosok távoztak: Török Szilvia, Ivelina Vrancseva, Szlimák Hajnalka, Aranyics Eszter és Kovács Krisztina. A maradók – Fürész (képünkön labdával), Laczi Edit, Russai Petra, Milena Tomova és Olena Zserzserunova – mellé eddig a bajnok Sopron játékmestere, Németh Bernadett, valamint Szolnokról Kmézics Diána és a korábbi BEAC-os Pusztai Sára érkezett. A vezetőség ugyanakkor további erősítéseket is tervez.

Előző sztori

Rozsdamarta művészet a Dóm téren

Következő sztori

Centrumban a szocdemek