Operával nyitott a szegedi szabadtéri – galéria!

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Turandot főszereplője a szegedi egyetemen végzett

Fotók: Gémes Sándor

A Szegedi Szabadtéri Játékok 77. évadjának nyitóelőadását láthatta az, aki jegyet vásárolt, és kilátogatott a Dóm térre a tegnap esti Puccini-operára, a Turandotra. Az olasz zeneszerző nagyoperája – Kesselyák Gergely rendezésében – a pekingi mesevilágba repítette a jelenlévőket.

Az opera 1991-ben szerepelt utoljára a fogadalmi templom előtti színpadon. Az idei év Giacomo Puccini születésének 150. évfordulója, s a fesztivál e népszerű alkotás színpadra állításával emlékezik meg a zeneszerzőről.

Bár a mű a komoly klasszikusok közé tartozik – annak ellenére, hogy a Turandot történetét Carlo Gozzi velencei drámaíró vetette Európában először papírra a 18. században, ami a commedia dell’arte figuráival benépesített keleti ősmese volt -, látványvilága mégis egy új, modern megvilágításban tárja elénk a kínai császárság légkörét. A nézőtéren néhány tucat szék maradt csak szabadon.

A címszereplőt, Turandot császárlányt Rálik Szilvia alakította, aki csodálatos szoprán hangjával lenyűgözte a közönséget. Az énekesnő a szegedi zeneművészeti főiskolán diplomázott, jelenleg a Magyar Állami Operaház magánénekese, 2004-ben az „Év hangja” díjjal tüntették ki. A művésznő úgy nyilatkozott, hogy nagyon szereti ezt az operát, hiszen egy olyan nőt kelthet életre, aki egyszerre kemény és határozott, néha talán kegyetlennek tűnik, a mű végére azonban kiderül, hogy érzékeny, gyenge és gyengéd. Ezt a különleges elegyű érzelmi attitűdöt maradéktalanul sikerült a színpadra varázsolnia Rálik Szilviának.

Meg kell említenünk, hogy mindez persze nem sikerült volna a különleges díszletkompozíciók, ruhaköltemények és természetesen a kiváló partnerek nélkül. Zeke Edit kékes-ezüstös színvilágú díszletei merészen magasodtak a dóm bejárata előtt, Velich Rita kosztümjei pedig tökéletes összhangban voltak a karakterekkel és az egész színpadképpel. Turandot apját, a császárt Bede-Fazekas Csaba alakította. Cselóczki Tamás Kalafként dinamikusan sok színpadmozgás közepette is tisztán énekelt. Gábor Géza Timurként, Herczenik Anna Liuként, míg Altorjay Tamás a mandarin szerepében lépett színpadra. Cseh Antal, Nyári Zoltán, Kóbor Tamás a minisztereket, (Ping, Pang és Pong) alakították. Kozma Attila és Angyal Áron a perzsa herceg szerepét énekelték.

A premiert illusztris vendégek tekintették meg, így mások mellett felesége társaságában Orbán Viktor korábbi miniszterelnök, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke is tiszteletét tette a Dóm téren.

A Turandot tegnapi, július 4-i bemutatóját, még egy előadás követi július 6-án, vasárnap. A szabadtéri további programját pedig itt olvashatják.

Előző sztori

Nehéz BL-csoportba került a Pick Szeged

Következő sztori

Kelet és Nyugat között középen, Istennel