Kultúra

Nemzetközi néptáncfesztivál lesz Szegeden

Nemzetközi néptáncfesztivál lesz Szegeden

2008. július 19., szombat
Nemzetközi néptáncfesztivál lesz Szegeden

Idén ismét megtöltik a néptáncosok Szegedet augusztus elsejétől, és ha már a városban vendégeskednek, a szokásokhoz híven fellépnek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán is – mondta a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány vezetője.

Simoncsics János fesztiváligazgató a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál a hagyományokhoz híven idén is feldolgoz egy történetet a Dóm tér deszkáira. Most Benyovszky Móric életét láthatják a népek táncán keresztül megelevenedni a nézők.

A 18. századi magyar nemes világjáró utazása a Tisza-parti városba hozza több nemzet együttesét. Benyovszky a Felvidéken élt, ezért egy felvidéki magyar és egy szlovák együttes is érkezik, s miután részt vett a lengyel nemesi mozgalomban, lengyel csapat is jön.

A lengyelországi szerepvállalását követően deportálta az orosz cár Szibériába, ahonnan most egy kalmük csoport indul útnak. Végül Afrikában kötött ki az utazó, ahol nagyon népszerű lett, sőt alkirállyá választották, így sikerült egy afrikai táncegyüttest is Szegedre csábítani. Élete egy a franciákkal vívott felszabadítási harcban ért véget, amit francia táncosok örökítenek meg.

A négyszáz embert mozgató produkció zenéjét a világhírű Ghymes együttes két alapítója, Szarka Gyula és Szarka Tamás szerezte, és a 25. születésnapját ünneplő zenekar élőben adja elő, a produkció koreográfusa Zsuráfszky Zoltán. A darabban négy magyar tánccsoport lép fel: a Szeged táncegyüttes, az Új Figurás táncegyüttes Nyíregyházáról, a fővárosi Bartók táncegyüttes, és Szlovákiából az Ilosvai táncegyüttes.

A művészek augusztus elsejétől tíz napon át népesítik be a dél-alföldi várost, igazi mediterrán fesztivállá változatva azt. Általában a szegedi Dugonics téren lépnek majd fel, de a környező településekre is ellátogatnak. Táncházakat tartanak a nézelődőknek és a vállalkozó kedvűeknek, ahol bárki megtanulhatja az adott nép táncát.

A szakmai programok augusztus első két napjára esnek. Akkor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon lépnek fel a csoportok 20-25 perces produkciókkal. Itt láthat majd legtöbbet belőlük a közönség. Ezek az előadások annyiban lesznek mások a korábbi évekhez képest, hogy ingyenesen tekinthetők meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.