/

Nyílik a Muzsikáló Udvar Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar hangversenyével kezdődik szombaton a Muzsikáló Udvar augusztus 5-ig tartó rendezvénysorozata a szegedi városháza neobarokk udvarán.

A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó helyszínen, a nagyszabású produkciók mellett, igényes programokat kínáljanak a nézőknek – mondta Száz Krisztina, a szegedi önkormányzat zenei referense, a fesztivál szervezője kedden a programról tartott sajtótájékoztatón.
A fesztiválon mindig is szegedi vagy a városhoz kötődő elismert zenészek, illetve a pályájukat kezdő fiatal tehetségek léptek föl. A Muzsikáló Udvar ária- és dalestjét hosszú évekig Gregor József neve fémjelezte, de az a capella műfaj ma már meghatározó hazai együttese, a Fool Moon is már megalakulása óta rendszeres vendége a fesztiválnak – tudatta a szakember.
A koncertek sora a Budapesti Vonósok Kamarazenekar szombati hangversenyével kezdődik. Az 1977-ben alakult együttes Ph. E. Bach d-moll fuvolaversenyét, J. S. Bach h-moll szvitjét és Dvorák Szerenádját adja elő. Július 28-án a környező népek folklórja ihlette muzsikát játszó Fabula Rasa zenekar koncertezik Ferenczi György közreműködésével.
Július utolsó napján Kováts Kriszta és a Fool Moon vokálegyüttes Arany János-balladák földolgozását adja elő, a következő este pedig három remek népdalénekes, Bognár Szilvi, Herczku Ági és Szalóki Ági fellépése következik, ők dzsessz- és világzenei elemekkel megújított magyar és bolgár népdalokat énekelnek.
Augusztus 4-én Berecz András énekes, mesemondó Balogh Kálmán nemzetközi hírű cimbalomművésszel lép föl. A fesztivál zárásaként pedig Tokody Ilona és Muskát András estje következik, az operaénekesek előadásában olasz barokk áriákat, belcanto szerzők műveit, valamint spanyol és nápolyi dalokat hallhat a közönség.

Előző sztori

Kedd: közönségtalálkozó és gyerekprogramok

Következő sztori

Zöldségek