Moziajánló: csupa illúzió

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendesen megcsappant a filmkínálat és az előadások száma a szegedi mozikban, de ez van, nincs mit tenni, mozifronton is kitört a nyár. Ám a megritkult kínálatban is talál, aki keres.
A műsoron lévő, illetve maradt mozikról többnyire már szóltunk itt, most az illúziók és csalódások mentén tallózunk.

Egy multikulturális közösség végnapjairól, az utolsó kamasz nyárról, a kisebbségi sorsról szól a “Lefejezett kakas” (Der Geköpfte Hahn). Ez a nyár az évszázados hagyományok látszólagos változatlansága és az idilli kulisszák ellenére a nyolcszáz éve Erdélyben élő szász közösség hattyúdala. De végleges hanyatlása ez az időszak a többiek: románok, magyarok, zsidók és romák békés egymás mellett élésének is.
A többnemzetiségű szereposztásban helyet kapnak többek között olyan fiatal román, német és osztrák sztárok, mint például Max Riemelt és Teresa Weißbach, valamint olyan tapasztalt tehetségek is, mint Dominic Raacke és Törőcsik Mari. A filmet Erdélyben forgatták német-román-magyar-osztrák koprodukcióként. A vetítések este fél héttől és háromnegyed kilenctől a Belvárosi moziban.

A “Vértestvérek” az illúzióvesztés, a remények összeomlásának távol-keleti története. A tajvani-kínai-hongkongi alkotást szerdán este héttől vetíti a Grand Café.

Két ember találkozása, egymásra lelése, az öröm keresése, a valóság feledésének szenvedélyes vágya, majd a kijózanodás, az eltávolodás belső szégyene. Felemelő gyalázat. Mindez egy estében, egy ágyban elbeszélve. A kevésbé prűd nézőknek, akik az erotika mögött is az elmúlás drámáját láthatják meg.


“Az ágyban” (En la cama) feliratos chilei mozi esténként fél tíztől a Belvárosi moziban.

Előző sztori

Szolid káosz és felüljárók a belvárosban

Következő sztori

Búrány nem a pályán, hanem a tévé előtt