Bulvár

Maszkaland-gyermektoll: Krimi túrós derelyével

Maszkaland-gyermektoll: Krimi túrós derelyével

2008. július 23., szerda
Maszkaland-gyermektoll: Krimi túrós derelyével

Fotók: Gémes Sándor

A metamorfózis jegyében kezdődött el a mai napon a 18. THEALTER, amit a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) rendez július 23-27. között. Az alternatív színházak találkozójának átváltozásaként a programban egy gyerektábor is megjelent Maszkaland néven. A játékos alkotóműhelyről egy 13 éves kislány tudósítja a SZEGEDma.hu olvasóit minden nap.

„Reggel, mikor kicsit izgatottan megérkeztem egy nagy csapat gyerekkel, a tornateremben üdvözöltek minket. Majd előálltak a különböző műhelyek vezetői, és elmondták, hogy mi lesz náluk. Lehetett rövidfilmeket készíteni, fényképezni. Van grafika, valami érdekes nevű, bíbelődős technikával készítenek képeket. Van egy szakkör, aminek a neve zene-tánc. Itt a saját testükkel adták meg a ritmust, csettintés, dobbantás, fura hangok, kész zenekar hangszerek nélkül. Én ma a drámacsoportot választottam, kitalált történeteket adtunk elő improvizálva. Délig mindenki a saját csoportjával „dolgozott", utána a legtöbb gyerek átalakult. Be lehetett öltözni egy csomó, szerintem kicsit béna ruhába, és kifestettük egymást. Majd az átalakultak elmondták, hogy mivé varázslódtak el: netán öreg káposztalevéllé vagy túlsminkelt dámává. Miután mindenki felfedte kilétét, elindultunk ebédelni. Túrós derelyét ettem, pontosabban hol túrósat, hol túrótalant.

Aztán teli bendőnket lesétáltuk, míg visszaértünk a régi zsinagógába. A drámacsoportosok nagyobbjai egész délelőtt próbáltak, hogy előadhassanak egy krimit, amit nekünk kellett megfejteni külön nyomozócsoportokban. Az egész az utcán zajlott. Pontról pontra kerestük a szereplőket, akik kis részletekben eljátszották a történetet, amit nekünk kellett összerakni. Ha valamit végképp nem értettünk, kaptunk egy matricát utasítással, hogy például keressük meg a férjét, és abból a részletből többet tudhatunk meg. Így haladtunk, amíg minden rejtélyt meg nem oldottunk. Mikor az összes csapat végzett, uzsonna várt. Később pedig díjnyertes rövidfilmeket néztünk, amiket gyerekek filmeztek. Nekem a táncoló konyhás film tetszett a legjobban. Hat óra körül lett vége az összes programnak, a legtöbb gyerek mosolygós arccal indult haza. Szerintem mindenki nagyon jól érezte magát, többek között én is. Még nem tudom, holnap melyik műhelyt választom, de szeretnék mást is kipróbálni."

Varga Sára

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.