Bulvár

Lótusz Napok a szegedi füvészkertben

Lótusz Napok a szegedi füvészkertben

2008. július 24., csütörtök
Lótusz Napok a szegedi füvészkertben

Lótusz Napokat tart a szegedi füvészkert július 26-27-én. A programon az érdeklődők mindent megtudhatnak, ami a csodálatos növénnyel kapcsolatos.

Így a játékos vetélkedőkön szó lesz a lótusz rokonairól, bárki kipróbálhatja a lótuszülést, és megtudhatják a látogatók, hogy mi is az a lótuszeffektus - mondta

Németh Anikó

, a kert munkatársa csütörtökön a távirati irodának. Emellett lesz festmény-, illetve selyemképkiállítás és -vásár, bárki készíthet papírlótuszt, vagy festhet mandalát. Nem unatkoznak azonban a kicsik mellett a felnőttek sem, hisz lesz vízinövényvásár sőt, kertitó- berendezési praktikákat is tanulhatnak. A kirándulás végére, ha elfáradtak a lótuszkalandorok, egy kis jógával és ételkóstolóval várják a szakemberek őket. A buddhisták szent növénye a hónap elején kezdett virágozni a dél-alföldi parkban, de mostanra a több száz lótusz rózsaszín leplet vont az alig száz négyzetméteres tó teljes felszínére. A Délkelet-Ázsiában őshonos indiai lótusz (Nelumbo nucifera) - az időjárástól függően - augusztus közepéig, szeptember elejéig látható a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Az indiai lótusz a létesítmény egyik büszkesége, a virágból a legnagyobb közép-európai szabadföldi állomány itt található.

A Szegedi Füvészkertbe az első növények még 1932-ben kerültek.

Győrffy István

igazgató akkor egy növénygyűjtő úton, Óföldeákon talált rá a lótuszra a Návay-kastély parkjának egyik tavában. A család tagjai közt ugyanis volt olyan növénygyűjtő, aki több különlegességet is nevelt otthon. Ebből a gyűjteményből kapott a füvészkert néhány tövet. A növények néhány év alatt benőtték az egész tavat, a nyolcvanas évekre azonban, nem tudni miért, kipusztult az állomány. 1982-ben egy alapos tótisztítás után, saját magról újra telepítették a virágot, ami mostanra minden nyáron virágtengerré változtatja a kis tavat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.