Egyetem

Latin Világkongresszus - mégsem holt a nyelv?

Latin Világkongresszus - mégsem holt a nyelv?

2008. július 28., hétfő
Latin Világkongresszus - mégsem holt a nyelv?

Tizenegy ország több mint százötven képviselője részvételével rendeznek Latin Világkongresszust Szegeden, a találkozó csütörtökig tart.

A múlt hét végén kezdődött, s egészen július 31-ig tartó rendezvény elsődleges célja, hogy bebizonyítsa, a latin nyelv él, sőt élővé lehet és kell is tenni - mondta el

Luigi Miraglia

, a montellai Accademia Vivarium Novum vezetője. A szakember, aki maga is lelkes híve a sokak által holtnak mondott nyelvnek, a Nápolyi Egyetem Filozófiai Intézetével szoros együttműködésben oktatja a cicerói latint és a homéroszi görögöt is. Céljuk, hogy minél több fiatal sajátítsa el ezeket a nyelveket, azért, hogy minél közelebb kerüljenek egykori művelőihez, illetve ahhoz a humanista léthez, amely az elődöket jellemezte. Luigi Miraglia a kezdetekről elmondta: amikor iskolás volt, szinte gyűlöletes érzés töltötte el a latin tanulmányok során. Semmi mást nem kaptak ugyanis a nyelvből, csak a szabályokat, a biflázást és a szentenciákat. Ezzel tanították, illetve tanítják a latint általában még ma is. Diákként szeretett volna valódi kapcsolatba kerülni az eredeti szövegekkel és azok íróival, de csak a fordítás adott lehetőséget az írások megértésére. Olyan szerencséje volt azonban, hogy találkozott egy tanárral, aki elvonultan, szinte remeteként élt egy erdőben, és tőle kezdett igazán tanulni. Nem is elsősorban a nyelvet, hanem a természettudományokat. Ő mutatta meg, hogy másképp is lehet látni a világot, mint a hagyományos megközelítés. Sőt maga a tanító is az új módszerrel közeledett a latinhoz, és ő mutatta meg, hogy az auktorokhoz hogyan kell közeledni, hogyan kell a már a rómaiak által is beszélt latinra mint élő nyelvre tekinteni. Miraglia professzor szerint ez volt a kulcs ahhoz, hogy megismerje a valódi humanitast, az akkori emberek gondolkodását. Ennek segítségével szállnak vitába a mai téves állítással, miszerint a latin holt nyelv: az élő használat az egykori használókkal való kapcsolatba lépést teszi lehetővé. Egyre többen hiszik el, hogy ez a nyelv újjáéleszthető. Ezt bizonyítja, hogy csaknem ezer tudós, lelkes nyelvész és már egyre több fiatal beszél latinul.

Galántai Erzsébet

, a konferencia szegedi szervezője elmondta: a programsorozat valójában felöleli az antikvitástól napjainkig a teljes latin irodalmat, középpontjában - lévén, hogy a Reneszánsz Éve van - a humanista latinnal. Minden előadás, szeminárium természetesen latinul folyik, a nyelvtudás felélesztésére pedig kétnapos szeminárium adott lehetőséget. A Szegedi Tudományegyetem Történeti Segédtudományok tanszékének docense kifejtette: hosszú távú céljuk, hogy minél több fiatal sajátítsa el a nyelvet és az ezzel járó gondolkodásmódot. A mai világban ugyanis egyre inkább a haszonszerzés áll a középpontban, a humánus gondolkodás átvételével azonban életmódot, sőt életszemléletet is vált az ember. Ez a konferencia egyébként már a második ebben a témában. Az elsőt tavaly Nápolyban tartották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.